Yhteisötarinoita

767
panoraama.jpg
panoraama.jpg

Esittelyssä neljä erilaista yhteisötarinaa alueeltamme. Pienperheyhdistys, Hämeentien ryhmäkoti, Loppukiri ja Artovan äitien sähköpostilista.

Pienperheyhdistys
Mikä? Lapsiperhejärjestö Toukolassa

_mg_4418.jpg
Tarja Tenkula Pienperheyhdistyksen toimitalon pihalla.

Pienperheyhdistys ry on yksivanhempaisten perheiden asiakasjärjestö ja edunvalvoja, joka on tuottanut lapsi­perheille toimintaa ja palve­luja jo neljänkymmenen vuoden ajan. Jäsenperheille on tarjolla monipuolista vertaisryhmätoimintaa.

Pienperheyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja toimii Tarja Tenkula.

– Jäin kahden lapsen kanssa yksin yli kymmenen vuotta sitten. Lomailu oli hankalaa omin voimin. Onneksi löysin Pienperheyhdistyksen, joka järjestää retkiä ja leirejä jäsenilleen. Alkuvuosina olin aktiivinen jäsenpalveluiden käyttäjä. Nyt kun molemmat lapseni ovat koululaisia, on minulla aikaa antaa Pienperheyhdistykselle oma vapaaehtoinen panokseni.

Miten voi auttaa?
Lähde mukaan mieskaveriksi yksinhuoltajaäitien lapsille. Mieskavereiksi koulutetaan, ja toiminnassa oleville mieskavereille on olemassa tuki- ja vertaisryhmä.

Myös vapaaehtoisia eläkeläisiä kaivataan lapsille kummi-isovanhemmiksi.

Vapaaehtoistyöstä kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Toukolan toimitalon työntekijöihin. Hämeentie 130 A, puh. (09) 720 6810 tai sähköpostitse info(at)pienperhe.fi

Hämeentien ryhmäkoti
Mikä? Aikuisten kehitys­vammaisten autettua asumista tarjoava asumisyksikkö.

_mg_4167.jpg
Hömmön veljeksillä on nyt oma koti.

Arabian ostoskeskuksen pihapiirissä sijaitsevan kotoisan yksikön asumis­palvelut tuottaa Helsingin kaupungin sosiaalivirasto. Asukas­paikkoja on kahdek­santoista. Paikalla on aina ainakin yksi työntekijä. Ryhmäkodissa on isot yhteiset tilat ja niiden lisäksi kaikilla asukkailla on omat asunnot, joissa on oma kylpy­huone ja useimmassa myös oma keittiö.

Päästäkseen asumaan ryhmäkotiin, tulee ensin ottaa yhteyttä omaan sosiaalityöntekijään. Paikat jaetaan kiireellisyyden ja asiakkaiden tarpeiden perusteella. Vastaava ohjaaja Soile Härkönen kehuu ryhmäkodin sijaintia.

– Palvelut ovat lähellä ja liikenneyhteydet hyvät. Ranta-alue tarjoaa monipuoliset ulkoilumahdollisuudet. Luontoa ei tarvitse lähteä etsimään kaukaa.

Miten voi auttaa?
Tule kävelykaveriksi ryhmäkodin asukkaalle. Lisätietoja saat puhelin-numerosta (09) 3105 2000

Loppukiri
Mikä? Senioriyhteisö Arabianrannassa.

_mg_4606_copy.jpg
Liisa Lankinen viihtyy Loppukirissä.

Loppukiritalossa Birger Kaipiaisen Kadulla on 58 asuntoa. Sääntöjen mukaan kussakin asunnossa yhden asukkaista tulee olla vähintään 48-vuotias. Loppukirin toimintaidea perustuu arjen yhteisöllisyydelle. Ruotsista tuodussa asumismallissa on suurperheen edut ilman sen haittoja. Kaikki asukkaat osallistuvat talon ylläpitoon, kuten siivoukseen. Talossa on myös yhteiskeittiö, jonka antimista nautitaan päivittäin ensimmäisen kerroksen ruokasalissa.

Alun perin Vallilasta kotoisin oleva Liisa Lankinen on asunut Loppukirissä sen avautumisesta alkaen.

-Parasta täällä ovat mukavat yhteistilat, oma kirjasto, viihtyisä kattokerroksen saunaosasto ja varsinkin naisten suosiossa oleva pesutupa. Aina löytyy seuraa, vaan yksinkin saa halutessaan olla, hymyilee Liisa.

Miten voi auttaa?
Lahjoita Loppukirin kirjastoon luettavaksi kirjoja tai aikakauslehtiä.

Artovan äitien sähköpostilista
Mikä? Äideille tarkoitettu sähköpostilista, jossa alueen äidit vaihtavat keskenään ajatuksia.

n701887701_745408_4414.jpg
Sannalinnea Hietanoro on aktiivinen verkonkäyttäjä.

Kolme vuotta sitten perustetulla postituslistalla käytiin alkuun keskusteluja milloin mistäkin mieltä askarruttavasta, mutta nyt siitä on muotoutunut enemmänkin alueen tapahtumien informaatiokanava. Suurin osa listalla olevista äideistä on pienten lasten vanhempia, mutta mukaan ovat tervetulleita vanhempienkin lasten äidit, kertoo listan moderaattorina toimiva Sannalinnea Hietanoro ja kannustaa liittymään listalle mukaan.

-Tavoitat helposti alueen muuta äidit ja tiedät, mitä kivaa lapsiperheille on alueella tarjolla.

Listalle pääsee mukaan lähettämällä viesti osoitteeseen: sanna.hietanoro(at)gmail.com

Miten voi auttaa?
Kerro listasta tuntemillesi äideille ja kannusta alueemme äitejä verkostoitumaan.

Teksti: Marika Rosenborg
Kuvat: Tuukka Troberg, Sami Nykänen