Yhteisölliset yhteispihat

636
_mg_4550 copy.jpg
_mg_4550 copy.jpg

Arabianrannassa elää vanhanaikainen kyläyhteisö, jossa naapurit tuntevat toisensa ja apua saa tarvittaessa. Naapureihin on helppo tutustua yhteispihoilla, joilla kaikki halukkaat saavat viettää aikaansa, vaikka oma koti sijaitsisi kauempanakin.

Arabianrannassa elää syvä lähialuerakkaus. Monet asukkaista ovat valmiita asumaan perhekoon kasvaessa mieluummin hieman ahtaammin kuin muuttamaan pois alueelta. Syy tähän on alueen kylähenki: sosiaalisen ihmisen on helppo tutustua naapuruston asukkaisiin yhteispihoilla järjestettävissä juhlissa ja tapahtumissa.

Useat asukkaiden yhteispihoilla aloittamat tapahtumat ovat jo perinteisiä. Kolmena uutena vuonna arabianrantalaiset ovat kokoontuneet rantapuistoon ampumaan raketteja yhdessä. Kierrätystapahtumasta on puolestaan muodostunut keväinen perinne. Alkuun nämä tapahtumat olivat Arabianrannan piha-aktiivien järjestämiä. Nyt nämä henkilöt ovat mukana kaupunginosayhdistyksessä ja tapahtumat ovat laajentuneet koko Toukolan tapahtumiksi.

_mg_4588_copy.jpg

Kolme vuotta sitten pihoilla heräsi kansanliike, joka vaati päiväkodin pikaista saamista lapsirikkaalle alueelle. Arabianrantalaiset äidit keräsivät parissa viikossa reilut 700 nimeä asian taakse. Äidit pitävät vieläkin yhteyttä toisiinsa äitien sähköpostilistan kautta. Postituslistalla on nyt viitisenkymmentä äitiä, ja alueelle muuttavat äidit osaavat jo kysyä mukaan pääsyä listalle.

Sannalinnea Hietanoro, Aino Korpela ja Sirpa Oinonen ovat asuneet Arabianrannassa perheineen nelisen vuotta. Heillä kaikilla on pieniä lapsia ja Hietanoron ja Korpelan kuopukset ovat syntyneet heidän asuessaan Arabianrannassa. Kaikki kolme naista pitävät yhteispihoja selvästi parempana ratkaisuna kuin taloyhtiöiden omia pihoja.

Taloyhtiöiden omat pihat ovat heistä keinotekoisia rajoja. Esimerkiksi lapsille on reilua, että he saavat mennä leikkimään haluamillaan leikkivälineillä, vaikka ne sijaitsevat jonkin muun talon tuntumassa. Yhteispihat ovat heidän mielestään myös paremmin suunniteltuja kuin omat pihat usein ovat. Eri pihoilta löytyy erityyppistä tekemistä. Yhteispiha 1 on esimerkiksi koululaisten suosiossa, Yhteispiha 2:lla tapaa usein pienten lasten vanhempia ja lumisateen sattuessa Yhteispiha 3:sen mäen nyppylä on täynnä pulkkailijoita.

yhteislliset_yhteispihat.jpg

Ristiriitoja asukkaiden välille on tullut lähinnä juuri kulkemisen rajoittamisesta. Muutamat rantapuiston taloyhtiöt ovat laittaneet rajoilleen Läpikulku kielletty -kylttejä. Tämä on herättänyt huonoa henkeä muuten niin avoimella alueella.

Arabianrantalaisten yhteisöllisyydestä on myös tutkimustietoa. 19. lokakuuta 2008 Helsingin Sanomissa kirjoitettiin kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaaran, TKK:n erikoistutkija Marketta Kyttän ja FM Katariina Pahkasalon haastattelututkimuksesta, jossa he selvittivät ihmisten asumismieltymyksiä. Heidän toisena tutkimusalueenaan oli Arabianranta, josta he löysivät uuden asukastyypin: kovasti asuinalueeseensa kiintyneet lähiurbaanit naapurustolaiset.

Teksti: Airikka Mannerkoski
Kuvat: Tuukka Troberg