Yhdistys asukastalon pyörittäjänä

276

Unelma asukastalosta elää -seminaari
Ke 6.2.2013 klo 17.00-20.00
Pohjois-Haagan yhteiskoululla (Pietari Hannikaisen tie 6)

Arabian asukastalot ry / Kääntöpaikka alustus

– Arabian asukastalo on Kääntöpaikka. Kääntöpaikka on Arabian Palvelu Oy:n (hoitaa yhteispihat, parkkipaikat jne) kanssa palvelusopimuksen kanssa tehneiden taloyhtiöiden yhteiskerhotila. Talo rahoitetaan yhtiövastikkeissa perittävällä korvauksella. Viikissä on tismalleen sama malli. Käsittääkseni Kalasatamaan tulossa sama malli ja esim. Pohjanmaalla on uusien asuinalueiden kaavoituksessa samoja malleja.
– 5 minuutin historiakatsaus: Alkuun yhteiskerhotilan pyörittämistä tarjottiin kaupunginosayhdistys Artovalle, joka kieltäytyi, mutta lupasi etsiä asukastalotoiminnasta kiinnostuneita henkilöitä
– 2008 koottiin toimintaryhmä, joka toimi Arabian Palvelun (eli tämän huoltoyhtiön) alla
– Toimintaryhmä toimi hyvin yhdistysmäisesti. Eli sillä oli oma toiminnanjohtaja, tili jota hallinnoi jne.
– Viime keväänä oltiin tilanteessa, että toiminta on laajennut / lähtenyt käsistä (Kääntöpaikalla käy aktiivikaudella n. 600 henkilöä viikossa ja esim. tällä hetkellä meillä pyörii 42 kurssia viikossa, syksyllä enemmän + kesätoiminta), paikalliset järjestöt kokoontuvat
– Koettiin, että toimintaryhmän on pystyttävä ottamaan juridinen asema. Meillä on lähemmäs 20 tuntiopettajaa ja selkeä tarve lisähenkilökunnalle + yhdistyksenä olemme itsenäinen toimija. Viime kesänä perustettiin virallisesti Arabian asukastalot ry.
– Yhdistyksen perustaminen vähän jännitti, tuleeko kaikesta nyt jäykkää jne.
– Nyt puolen vuoden jälkeen yhdistyksen perustaminen tuntuu lottovoitolta. Toimintaan on tullut mukaan uusia ihmisiä ja ollaan vakaammalla pohjalla.
– Yhdistyksen hallitusta kootessaan tehtiin heti selväksi, että etsitään toiminnallista hallitusta, ei pönöttävää päätöshallitusta. Hallitukseen tuli toimintaryhmän kaltaisesti mukaan aktiivisia ihmisiä, jotka ottivat vastuuta.
Lyhyt historiaosuus oli siinä
Meidän onnistumisia:
– Alun perin pitää erillään kaupunginosayhdistys ja asukastaloyhdistys -> vetävät puoleensa hyvin erilaisia ihmisiä. Kaupunginosayhdistyksen puolella keskitytään aluekehitykseen ja laajoihin kokonaisuuksiin.
– Asukastalossa voi toimia konkreettisemmin esim. järjestää kursseja, senioritoimintaa jne.
– Ollaan pyydetty ihmisiä mukaan
– Ollaan avoimia ja pyritään pysymään avoimia
– Pyydetään ihmisiä tekemään asioita, tartutaan hiljaisiin signaaleihin
– Pidetään tiivistä yhteyttä alueen muihin toimijoihin sekä järjestetään yhteistapaamisia, joissa suunnitellaan ja ennen kaikkea toteutetaan toimintaa: Sarjakuvakeskus, SRK, Leikkipuisto, vanhempainyhdistykset