WDC Helsinki 2012 on ainutlaatuinen mahdollisuus

629

Helsinki on vuoden 2012 World Design Capital. Arabianranta oli alueena mainittuna jo WDC Helsingin hakemuksessa. Siinä korostettiin alueen asemaa Suomalaisen keraamisen muotoilun alkulähteenä. Historian kerrostumat vanhan tehdasalueen ja uuden arkkitehtuurin sekä taiteen välillä tekevät alueesta uniikin.


Artovan ohjelmaehdotukset jo perillä
Design-pääkaupunkivuosi tulee tarjoamaan laajan valikoiman erilaisia designiin ja sen ilmiöihin liittyviä tapahtumia ja projekteja valituilla alueilla. – Arabianranta tulee olemaan yksi WDC:n kohdealueista. Se millä tavoin, on vielä arvoitus, kertoo Artovan puheenjohtaja Janne Kareinen. Ohjelmaehdotuksia on alettu juuri vastaanottamaan. – Täällä järjestettiin kaksi ideointipajaa ja ehdotukset on jo jätetty, Kareinen sanoo.

Designpääkaupunki projektit ovat pilotteja, joista yritetään saada monistettavia. – WDC voi tarjota kontakteja, mutta tuottaminen tulisi olla omaehtoista, selvittää Kareinen. Ehdotetuille projekteille onkin mietitty valmiiksi mahdollisia yhteistyökumppaneita.

Ideoita arkeen ja kulttuuriin
– Esimerkkejä alueen ehdotuksissa ovat ”Syötävä Arabianranta” ja ”Design-koirapuisto”. Näiden molempien lähde on ollut arki alueella. Osa ideoista vaatisi pidemmän työstön, mutta onneksi kaiken ei tarvitse olla valmiina vuonna 2012, Kareinen hymyilee.

Tapio Wirkkalan puisto keskellä Arabianrantaa tulee kokemaan ison kasvojenkohotuksen vuodelle 2012. – Yksi WDC:n varmasti toteutuva juttu on taideteos puistoon. Tämä hanke on Helsingin kaupungin, Kareinen kertoo.

– Tapahtumista ollaan kiinnostuneita. Tuottamiskonsepti on keskiössä ja sitähän on täällä meillä viilattu. Tapahtumissamme on usein monta järjestäjätahoa, kertoo Kareinen. Iso kierrätystapahtuma ja filmifestivaali AFF olivat ohjelmaehdotusten listalla. – Nyt pidetään peukkuja pystyssä, että WDC näkyy alueellamme mahdollisimman paljon, Kareinen kannustaa.

Sanna Wuorio

Kuohu 4/2010