Visiitillä on palsta, jossa Arabiassa vierailevat toimijat kertovat tekemästään ja näkemästään
Mervi Lehmusoksa on punavuorelainen puutarhapedagogi, joka nauttii asumisesta vihreän kaupunkipuiston reunalla. ”Työskentelen Lasten ja nuorten puutarhayhdistyksessä päätyönäni Vihreän oksan werstas, joka on puutarhapainotteinen työpaja 15–29-vuotiaille nuorille. Sen ensimmäinen versio toteutettiin viime syksynä ja toinen paja alkaa maaliskuussa. Työpajan pituus on 4 kuukaut- ta, mutta työskentelyä on mahdollisuus myös jatkaa halutessa kahdella kuukaudella.
Paja on toiminnallinen; siinä tutustutaan puutarhatyön lisäksi puu- ja kivitöihin, joihin työympäristön
tarjoaa yhteistyö Nuorisoasiainkeskuksen kanssa. Nykyisten puutarhurien koulutukseen ei kuulu enää puutyöt, mutta me näemme ne tärkeäksi osaksi tätä kokonaisuutta. Nuoret oppivat tekemään kukkalaatikoita, korjaamaan puutarhakalusteita, rakentamaan taimipöytiä… Teemme myös kohdetöitä, esimerkiksi vanhainkodille.
Tein 1990-luvulla erityisopettajan töitä ja vuosikymmenen lopulla päädyin töihin Heroon (Helsingin seudun erilaiset oppijat). Olin ollut puutarhoilla töissä ja mietin pitäisikö opiskella virallisesti puutarhuriksi. Se oli elämäni paras päätös ja sille tielle jäin. Valmistuttuani vuonna 2006 oli jo kesällä 2007 viljelyohjaajana koulukasvitarhalla. Meillä on mahtava työtiimi, alalle tuntuu päätyvän innokkaita ja innovatiivisia ihmisiä!
Nuorilta saadussa palautteessa pajaa on kiitelty siitä, että on oikeasti mukava herätä aamulla ja saada tehtyä asioita. Nuorilla on hyvä tekemisen meininki ja työssä näkee nopeasti kättensä jäljen. Ja iltaisin väsyttää ihan oikeasti. Työpajassa tärkeää on se, että nuorilla on puoli vuotta aikaa miettiä elämäänsä ja sitä, mitä he haluavat alkaa tehdä. On tärkeää myös oppia sietämään ryhmässä työskentelyä. Olen huomannut, että ryhmätyöskentelyllä, hyvällä ja kannustavalla ilmapiirillä sekä oikealla tekemisellä mennään jo aika pitkälle luottamuksen synnyttämisessä. Kukaan ei tässä maailmassa kasvojaan menetä jos uskaltaa luottaa.
Nuoret laittavat työssä itsensä peliin ja bonusta syntyy joka suuntaan. Haaveilenkin, että tulevaisuudessa nuorten työpaja voisi toimia myös oppisopimuspaikkana. Nuoret voisivat esimerkiksi perustaa yhdessä työrinkejä ja alkaa yrittäjiksi. Koska puutarhan lähialue on täynnä omakotitaloja, ringit voisivat auttaa puutarhahommissa niitä ihmisiä, jotka eivät itse ehdi töiltään tai joilla ikä ja terveys rajoittavat tekemistä. Vihreän oksan werstas voisi antaa myös neuvoja. Työ avaa silmät näkemään työn tarpeen ja vaikutuksen ympäristössä.”
Lasten ja nuorten puutarha on helmi Kätilöopiston kyljessä. Tänä vuonna yhdistys täyttää 100 vuotta ja toteuttaa klassiseen puutarhaansa lasten veistospuistoa yhdessä Taikin opiskelijoiden kanssa.
Teksti: Viivi Koljonen
Kuva: Taika Ilola