Viljelypalstoja vapautui ennätysmäärä

351

Tänä vuonna seitsemän uutta viljelijää sai palstan kaupunginosayhdistys Artovan hallinnoimalta viljelysmaalta. Luku on suuri, sillä palstoja vapautuu tavallisesti noin neljä vuodessa.

 

Palstatoimikunnan puheenjohtaja Sanna Wuorio ei osaa kertoa erityistä syytä vapautuneiden palstojen lukumäärään. Yleensä iäkkäät ihmiset väsyvät hoitamaan palstojaan tai uudet viljelijät toteavat, ettei palsta olekaan heidän juttunsa. ”Usein ihmiset eivät vain maksa, eikä heihin enää saa yhteyttä ja silloin palsta siirtyy seuraavalle”, Wuorio toteaa.

Artova hallinnoi yhteensä 76 palstaa, jotka sijaitsevat Arabian tehtaan ja päiväkoti Flooran välisellä alueella. Palstoja voi hakea maalis-huhtikuussa hakulomakkeella kaupunginosayhdistyksen kotisivuilta tai kysellä palstapuhelimesta. Vapaat palstat jaetaan yleensä kesäkuun puoliväliin mennessä.

Viljelypalstat ovat suosittuja. Monelle on pettymys, ettei palstaa usein saa heti, vaan sitä joutuu jonottamaan kolmekin vuotta. Jotta jonotuspaikka säilyisi, hakemus pitää vuosittain uusia. Näin toimitaan Wuorion mukaan, jottei palstoja jaettaisi vanhentuneilla hakemuksilla alueelta poismuuttaneille tai viljelyintonsa menettäneille hakijoille.

”Ensimmäistä kertaa palstaa hakevia on vuodessa 30-40, joista alle kolmannes uusii hakemuksensa seuraavana vuonna. Ei siis kannata luovuttaa, vaikkei heti ensimmäisenä vuonna saisikaan palstaa”, Wuorio kannustaa.

Helsingin kaupungin viljelysmaita koskevan aluejaon mukaan Artovan palstat sijoittuvat eteläisen alueen reunalle ja ne on suunnattu lähinnä Toukolasta etelään asuville kantakaupunkilaisille. Esimerkiksi viikkiläisellä ei ole mahdollisuutta saada Artovan palstaa, mutta Kampin asukkaalla on.

Aluerajoitus koskee kuitenkin vain jonotusaikaa, palstaansa ei menetä muuttaessaan muualle. Wuorion mukaan nyt noin puolet vuokraajista asuu Toukolan ja muutama myös kantakaupunkialueen ulkopuolella.

Palstojen hinnat vaihtelevat, vuonna 2010 aarin palsta maksaa 41 euroa ja puolen aarin palsta 35 euroa.

Lisätietoa Artovan hallinnoimista palstoista saa viljelyspalstan ilmoitustaululta, Artovan www-sivuilta ja palstapuhelimesta 040-4671722.

Teksti: Liisa Heikinheimo