Victor Sjöström: Körkarlen (1921) Tsemblan ja Kuupuun säestämänä 21.5.

659
krkarlen

Artova Kinon kevätsarjan päättää Victor Sjöströmin mykkäelokuva Körkarlen, joka esitetään 35mm:n filmiltä Tsemblan ja Kuupuun livesäestyksellä. Näytöksessä toisensa kohtaavat Tsemblan (Marja Johansson) vinot melodiat, lepattavat rytmit ja abstraktit soundit sekä Kuupuun (Jonna Karanka) lämpimät, tuunattujen instrumenttien avulla luodut psykedeeliset äänimaailmat!

Körkarlen-elokuvaa on pidetty yhtenä parhaimmista skandinaavisista elokuvista. Se oli ohjaajansa Sjöströmin lopullinen läpimurto maailman elokuvapiirien tietoisuuteen ja se keräsi ylistystä kaikkialla missä sitä esitettiin. Körkarlen oli paitsi yksi Chaplinin, myös Ingmar Bergmanin suosikkielokuvista, jonka innoittamana syntyi hänen elokuvansa Mansikkapaikka (1957).

Elokuvan päähenkilö, Sjöströmin itsensä esittämä David Holm on katkera juoppo, joka viettää uudenvuoden iltaa ystäviensä kanssa kirkkomaalla. Hän kertoo tovereilleen legendan, jonka mukaan henkilö, joka kuolee uudenvuodenyönä kello kaksitoista, joutuu ajamaan seuraavan vuoden kuoleman vaunuja ja keräämään siihen kuolevien sieluja. Tästä alkaa painajaismaisten näkyjen, katumuksen ja anteeksiannon teemoittama kertomus. Tarina kerrotaan kaikkia sen aikaisia elokuvallisia tehokeinoja käyttäen: takaumia, takauman takaumia, rinnakkaisleikkausta, päällekkäisotoksia, erilaisia kuvan rajauksia. Koskaan aikaisemmin moista arsenaalia ei oltu valjastettu saman elokuvan käyttöön yhtä luovasti ja taidokkaasti.

Elokuva esitetään 35 mm:n filmiltä.
Kesto: 107 min.
Elokuvassa suomenkielinen tekstitys.
K 16
Vapaa pääsy! Tervetuloa!