Valontuojat-dokumentin ilmaisnäytös Tekniikan museossa

379

Valontuojat on dokumenttielokuva Lapin sähköistämisestä ja pojista isiensä jalanjäljillä. Tarinansa jakavat sekä raskaan linjanrakennustyön tehneet asentajat että syrjäkylien emännät, jotka kokivat kodeissaan sähkön tuoman helpotuksen 1940-80-luvuilla.

Samalla elokuvaohjaaja Antti Haase tekee henkilökohtaisentutkimusmatkan isiensä elämäntyöhön. Baltiansaksalaisena pakolaisena Suomeen muuttanut Gunnar Haase saapui vuonna 1945 Lappiin korjaamaan maanmiestensä tuhoja. Antin isä Hannu jatkoi isoisä Gunnarin elämäntyötä Rovakairan Sähkö Oy:n toimitusjohtajana seuraavat 30 vuotta. Viimeisen sähköistämättömän kodin valojuhlaa vietettiin 6.10.1987 Pokassa Alman baarissa. Elokuva näyttää kouriintuntuvasti miten valtava yhteistyöponnistus Lapin sähköistäminen oli, kuinka se turvasi syrjäkylille tasa-arvoiset elinehdot, mutta vaati myös raskaita inhimillisiä uhrauksia.

Valontuojat on innostava tarina suomalaisesta sisusta, hyvinvointivaltion rakentamisesta ja isä-poika suhteista.

Dokumentin tulevat esittelemään tuottaja Jouko Aaltonen sekä leikkaaja Mikko Sippola. He myös vastaavat yleisön kysymyksiin esityksen jälkeen.

Dokumentti esitetään Tekniikan museon päärakennuksessa ja esitykseen on vapaa pääsy, myös museon näyttelyihin on vapaa pääsy.

Valontuojat:

2017, 1 h 8 min.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Antti Haase

Kuvaus: Mikko Leinonen, Antti Haase ja Timo Haanpää

Leikkaus: Mikko Sippola

Musiikki: Håkon Gebhardt

Äänitys: Timo Haanpää

Äänisuunnittelu: Jani Viitala

Lisätietoja: http://www.valontuojat.fi/