Miten voin vaikuttaa?

538

Oops, sivujen sisältö on keskeneräistä. Haluaisitko sinä päivittää sitä tai vihjata sisällöstä? Lähetä viestiä artova.kestavakehitys@gmail.com

Yksittäisellä ihmisellä on lukemattomia keinoja vaikuttaa. Tee muutoksia omassa elämässäsi, tavoissa liikkua, syödä ja kuluttaa. Tue paikallisia ja globaaleja ympäristöjärjestöjä. Äänestä valveutuneita poliitikkoja ja vaadi sekä päättäjiltä että yrityksiltä toimenpiteitä. Lue tämä teksti. Kannusta muitakin kestävämpään elämään.

Kaikista tehokkain ja nopein tapa vaikuttaa on tehdä muutos omissa elintavoissa ja kulutuskäyttäytymisessä.

Ruoka Suosi kasviksia ja minimoi lihan syönti, selvitä elintarvikkeiden alkuperä ja suosi luomutuotettua ja lähellä kasvatettua ruokaa. Osta kalaa vain kestävistä kalakannoista.

Liikkuminen Liiku mahdollisuuksien mukaan kävellen, pyöräillen ja julkisilla, Suosi pitkillä matkoilla laivaa ja junaa. Käytä omalla autolla yksin liikkumisen sijaan kimppakyytejä, yhteiskäyttöautoja ja takseja. Jos koet auton välttämättömänä, suosi sähköautoja ja vähäpäästöisiä (hiilidioksidipäästöt alle 100 g/km) autoja.

Asuminen Älä asu turhan isossa asunnossa. Ota käyttöön tai edistä uusiutuvaa energiaa talossasi/taloyhtiössäsi. Huolehdi energiatehokkuudesta.

Kuluttaminen Ostamisen sijaan käytä palveluita, vuokraa ja lainaa. Jos ostat, pyri ostamaan laadukkaita ja pitkäkestoisia tuotteita, joihin käytetty materiaali voidaan mahdollisimman hyvin hyötykäyttää uudestaan. Huolla ja korjaa tuotteitasi maksimoiden niiden eliiniän ja kun ne eivät enää ole itsellesi käyttökelpoisia, kierrätä ne tai keksi niille jokin hyödyllinen uusi käyttötarkoitus.

Tutustu kierrätys-sivuun.

Sivustolle on tarkoitus kerätä myös lista kestävistä lähialueen palveluista/yrityksistä.

 

Tue muita toimijoita

Suomessa ja maailmalla toimii useita ympäristöjärjestöjä, jotka pyrkivät vaikuttamaan esimerkiksi poliittiseen päätöksentekoon, ostavat ja suojelevat metsäalueita, tai jopa henkensä uhalla puolustavat uhanalaisia lajeja ja luontoa. Tue heidän toimintaansa.

 

Vaikuta

Äänestä seuraavissa kunta- ja eduskuntavaaleissa ympäristöasioista ymmärtävää ja niistä aidosti välittävää ehdokasta. Tee nykyiselle ehdokkaallesi selväksi, että ympäristöasioilla on merkitystä.

Vaadi yrityksiltä ja palveluntarjoajilta kestäviä ratkaisuja. Lähetä sähköpostia ja tee tiettäväksi, että sinua kuluttajana kiinnostaa esimerkiksi tuotteiden alkuperä ja niiden kestävyys. Kysy mitä tuotteelle tapahtuu sen elinkaaren lopuksi.