Uusix on kierrätysmuotoilun aarreaitta

623

Kyläsaaressa Kierrätyskeskuksen naapurissa, vanhan jätteenpolttolaitoksen uumenissa on kiehtova maailma. Siellä muotoillaan kierrätysmateriaalista mitä ihmeellisempiä esineitä kuin Joulupukin pajassa. Nämä ovat Uusix-verstaiden työtilat.

Istumme työpajapäällikkö Vuokko Oikarisen vanhoilla huonekaluilla sisustetussa työhuoneessa kierrätysmukeista teetä hörppien. Hän kertoo, että ympärillämme työskentelee parinkymmenen vakituisen työntekijän lisäksi vuositasolla 500 kuntoutettavaa, tukityöllistettyä tai harjoittelijaa. Kahden viikon välein tulee 10-20 uutta työntekijää. vyo

Uusix-verstaat toimii Helsingin kaupungin sosiaaliviraston alaisena yksikkönä. Sen päätehtävä on auttaa ihmisiä kuntoutumaan työelämään tarjoamalla heille mielekästä ja luovaakin tekemistä. Käsityöpajoja on kymmenen: keramiikkapaja, korupaja, metalliverstas, ompelimo, Painotex, polkupyöräverstas, puuverstas, tekstiilipaja ja verhoomo. Lisäksi verstaisiin kuuluu rakennusosasto, rakennusosien kierrätys, sekä Uusix-tietotekniikka, johon sisältyy IT-paja.

Tuotannosta 90 prosenttia on työntekijöiden suunnittelemia, omia tuotteita. Myös Taideteollisen Korkeakoulun opiskelijoita on käytetty suunnitteluapuna hyvin tuloksin. Tilaus- ja alihankintatöitä otetaan harkitusti vastaan sekä yksityishenkilöiltä että yrityksiltä. ”Tarvittaessa kannattaa soittaa suoraan sopivan työpajan työnjohtajalle. He päättävät, mitä töitä otetaan vastaan ja hinnoittelevat työt”, neuvoo Oikarinen. ”Kuntouttavassa työtoiminnassa toimitusaikoja ei voida taata, koska tekijät eivät ole ammattilaisia”, hän jatkaa. Töitä tehdään neljän tunnin vuoroissa.

Tuotteet myydään Uusix-kaupassa ja jälleenmyyjien, kuten Reilun Kaupan Tähti ja Pore Helsinki, kautta. Lisäksi osallistutaan lukuisiin tapahtumiin. Keski-Euroopassa on käyty esittelemässä toimintaa yhdessä muun suomalaisen design-tuotannon kanssa. ”Kansainvälisesti ajatellen kierrätysmateriaalien tuotteistaminen on Suomessa pitkällä. Meille on tullut tilauspyyntöjä jopa Japanista”, toteaa Oikarinen. Verkkokauppa on suunnitteilla. Kaikki myyntitulot menevät Helsingin kaupungin kassaan. pehmot

Materiaaleja saadaan niin yrityksiltä kuin yksityisiltäkin ja uutta tarvitaan kokoajan. Jokaisella tuotteella on tarina. Kukapa arvaisi, että trendilaukku on tehty jumppasalin väliverhosta, matto sairaalalakanoista tai kynttilälyhty Finlandia-talon marmorilaatasta. Hupeneva materiaali ovat massiivipuiset pulpetit, joista tehdään esimerkiksi leikkuulautoja ja lasten leluja. VHS-nauhoista kudotaan laukkukangasta ja vanhoista Abloy-avaimista taotaan sormuksia. Kestosuosikkeja ovat kaukolämpöputkesta väsättävä jätkänkynttilä ja messumatoista tehtävät toilettilaukut.

Polkupyöräverstaalla kunnostetaan hylättyjä pyöriä kaupungin virastojen asiointipyöriksi. ”Kesäksi on suunniteltu Tee Se Itse -fillaripaja, jossa yksityishenkilöille on tarjolla työkalut, ohjaaja ja varaosia”, kertoo Uusixin tiedottaja Jani Lampinen.

Kierrätysmuotoilu on trendi, joka vahvistuu maailman hukkuessa jätteisiin. Näin osasta jätevuorta tuleekin yllättäen materiaalivaranto, jonka hyödyntämisessä vain ihmisen luovuus luo rajat.

merjaMerja Pyhälä
Kirjoittaja työskentelee media-alalla kehityspäällikkönä ja on kirjoittanut matkailujuttuja, kirjan sapattivuodestaan sekä matkablogia. Arabianrannassa Merja osallistuu Gammelin koirat ry:n ja Artovan toimintaan pyrkien lisäämään alueen koiramyönteisyyttä.

Tero Pajunen tero
Valokuvaaja tekee töitä freelancerinä, vahvana osaamisalueenaan verkkoliiketoiminta. Teron intohimona ovat matkailu ja maailmanparannus. Hän on myös WDC 2012 -hankkeeseen suunnitellun design-koirapuistoidean isä.

Tutustu Uusix-verstaaseen

Käy korjaamassa oma polkupyöräsi
Tee Se Itse -polkupyöräkorjaamo toimii Uusix-verstailla kesäkaudella 2011. Tarjolla on ohjausta, työkalut ja varaosia. Sisälle mahtuu 2-3 henkilöä pyörineen ja pihalle muutama lisää. Työkalujen lainauksesta ja tilankäytöstä peritään pieni maksu. Lisätietoja www.uusix.fi.

Lähde kiertokäynnille

Tutustuminen Uusix-verstaiden toimintaan on alueellista elämysmatkailua parhaimmillaan. Paras ryhmäkoko on noin 10 henkilöä. Kerää ryhmä ja ota yhteyttä Uusixin tiedottajaan Jani Lampiseen (uusix.verstaat@hel.fi), joka toimii verstasoppaana muiden töidensä ohella.

Shoppaile Uusix-tuotteita

Kaikki ovat tervetulleita ostoksille Uusix-kauppaan, jonka vaihtuva valikoima on aina yhtä kiehtova. Takapihalta voi tehdä löytöjä myös rakennusosista, tietokonekomponenteista, tietokoneista, polkupyöristä ja polkupyörien osista. 

 

Kuohu 2/2011