”Toukolan kirkko”

1142
26

Paavalin seurakunta rakennutti arkkitehtitoimisto O. Lekan ja K. Arajärven suunnitteleman ”Toukolan työkeskuksen”, joka vihittiin käyttöön vuonna 1955. Se palveli Paavalin seurakuntaa vuoteen 2010 asti, yhteensä 56 vuotta. Nykyisin rakennuksessa toimii yksityinen päiväkoti.

Rakennuksessa oli monenlaisia tiloja: iso kirkkosali, kerhotiloja, voimistelusali yläkerrassa ja asuntoja. Rakennuksessa toimii nykyään päiväkoti. Perhe-reliefin rakennuksen seinään on lahjoittanut Oy Arabia Ab ja sen on valmistanut tehtaan suunnittelijana työskennellyt kuvanveistäjä Michael Schilkin. 

 

 

toukolan kirkkoToukolan kirkko, seurakuntakeskus, vihittiin käyttöön 13.4.1955. Seurakunta luopui tilasta, koska alueen asutuksen painopiste muuttui. Talossa toimi joinakin vuosina Helanderin huutokauppa.

Seurakunnan perhekerhot olivat suosittuja perheiden kokoontumispaikkoja ennen kuin alueella oli muita palveluntarjoajia.

Rakennuksen massoittelu, rapatut suoralinjaiset julkisivut sekä aukotus edustavat aikakaudelleen tyypillistä rakentamista. Vaikka rakennuksen käyttötarkoitus on vuosien kuluessa muuttunut, ei talossa ole tehty suuria korjauksia eikä muutoksia. Näin rakennus on suhteellisen alkuperäisessä asussaan. Kantakaupungin rakennussuojeluinventoinnin kokonaistarkistuksessa vuosina 1990 – 1991 rakennus on sijoitettu suojeluluokkaan 1 (R, R = rakennustaiteelliset perusteet).

 
kirkon reliefiMikael Schilkinin Perhe-reliefissä voi nähdä perheen vapaa-ajan vietossa: isä ja poika, äiti ja tyttäret omissa harrastuksissaan. Keskellä näkyy tehdas ja ylhäällä keskellä kyyhkynen, pyhän hengen vertauskuva, joka voi symbolisesti esittää myös seurakuntaa. Toukolan alueella asui teoksen lahjoittamisaikaan paljon Arabian tehtaan työntekijöitä perheineen.
 
Hugo Vasara, rakennustoimikunnan puheenjohtaja kertoi talosta ja sen synnystä rakennuksen harjannostajaisissa v. -54: ”Tiedämme, että tämä talo sisältää joukon asuntoja. Ne antavat ihmisille suojaa kylmää ja sadetta vasten. Tiedämme, että täällä on askarteluhuoneita lapsille ja harrastetiloja nuorille. Täällä on kauniit voimistelutilat. Tässä voidaan siis toimia ja ahertaa monissa hyvissä asioissa. Mutta näihin elämänvirran pintaporuihin näihin hyviin rientoihin ei tämän talon tarkoitus rajoitu. Sillä tässä on varmasti ”Jumalan huone ja taivaan portti.” Jo pelkällä olemassaolollaan tulee tämän talon kuuluttaa tuota sanomaa. Kaikille, jotka tässä rakennuksessa oleskelevat tai jotka täällä liikuskelevat. ja toimivat, tulee saattaa selväksi, että Luojallamme on ihmistä varten sekä ajallisen olomme ohjeet että iankaikkista elämää koskeva pelastussuunnitelma.” 

 

edellinen reittipiste

seuraava reittipiste