Teatteri

491
katos

Teatterin mahdollisuudet kaduilla ovat äärettömät ja sen pääsee todistamaan tänä vuonna katufestareillakin! Luvassa on modernia nukketeatteria, tilan luovaa haltuunottoa sekä lavan täydeltä monimuotoisia esityksiä festarikävijöille.

Tutustu alla tämän kesän festareiden teatterimaailmaan. 

Duo Hajana – Mr. Pongo, Katos! esittää:  A Shelter – Suoja, Improryhmä Kolina, Kulta-aika-demo, Mira Taussi – Kätketyt hahmot, Höyhentämö – Minimalistiset muuttujat, Radio Viritys


 

Katos! esittää:  A Shelter – Suoja

Kadulla on nomadeja liikkeellä. He kantavat selässään rullalle käärittyä patjaa. Nomadit kulkevat jonossa, toinen toisensa perässä. Nomadit kerääntyvät aukion reunalle, alkaen purkaa kantamustaan auki. Jokainen heistä virittää itselleen katoksen ja käy sen suojaan. Nomadit touhuavat omia askareitaan, joku kuuntelee matkaradiota, joku korjaa sukkaa.

Työryhmä Katos! Anna Sinkkonen, Maria Rosenqvist, Sattva-Hanna Toiviainen + avustajat


 

Improryhmä Kolina

Lajinsa ensimmäinen ja alkuperäinen viihdeimproryhmä Kolina on toiminut Suomessa ammattimaisesti jo vuodesta 2009. Suomen suurimman Impromestari -kilpailun kolmena vuonna peräkkäin (2012-2014) voittanut ryhmä takaa, että naurat. Kolina tekee improa, joka on aina energistä, hauskaa ja helposti lähestyttävää!

Tule katsomaan kun ryhmä yhdessä yleisön kanssa nostaa tunnelman aurinkoiselle taivaalle ja syö sen Kaurismäki-tyylilajissa nopeutettuna (tai juuri niin kuin yleisö haluaa). Luvassa on pohjoismaiden hauskimmat improbiisit, -kohtaukset ja meininki!

Luvassa paljon ainutkertaista herkkua, kun Kolinan näyttelijät ja muusikot tekevät juuri sitä, mitä sinä haluat nähdä!

Nettisivut


 

Duo Hajana – Mr. Pongo

PongoRGB2Kuva: Duo Hajana

Hajana on Maija Westerholmin ja Hanne Lammin vuonna 2014 perustama katunukketeatteriryhmä. Hajanan esitykset toimivat vuorovaikutuksessa yleisön ja tilan kanssa ottaen impulsseja ajankohtaisista aiheista. Ryhmä vie nukketeatteriesityksiä ihmisten arjen keskelle, tuoden siihen jotakin uutta ja yllätyksellistä.

Mr. Pongo on Hajanan uusi improvisaatiopohjainen kiertävä katuesitys, jossa vanha orankiherra seikkailee urbaanissa ympäristössä ja pyrkii viihdyttämään ohikulkijoita. Toisinaan Pongo pitää meteliä löytääkseen rauhaa ja joskus hän on hiljaa saadakseen huomiota. Esitys käy dialogia nukkehahmon ja katsojan välillä, aiheenaan yhteiskunnan ahtaalle ajamien ihmisryhmien kohtalot. Loppuuko yhteiskunnastamme tila, kuten orangeilta sademetsät?

Hän on sympaattinen ja inhottava, seesteinen ja villi. Hän on Mr. Pongo!

Facebook-sivu 


 

Höyhentämö – Minimalistiset muuttajat

DSC2667Kuva: Joonas Antikainen

Pienin mahdollinen muutos saattaa olla suurin.

Minimalistiset muuttajat on Nopean toiminnan joukkojen esitys ja erikoisyksikkö, joka ottaa haltuun kaupunkitiloja muuntamalla ne pienimmin mahdollisin keinoin joksikin-ihan-muuksi. Esitys haastaa kovaäänisyyden ja retostelevan egoismin salaperäisellä, sanattomalla ilmaisulla ja harkituilla visuaalisilla elementeillä. Minimalistiset muuttajat liputtavat pienten tekojen ja interaktioiden puolesta. Muuttajien työkalupakista löytyy monenlaisia keinoja päästöttömästä ankeusambulanssista miniatyyrijuhliin.

Toteutus ja esiintyminen: Höyhentämö & Nopean toiminnan joukot
Lisätietoa esityksestä löytyy nettisivuilta.

Esitykset: klo 14, 15, 16 (Arabiankadun sporan pysäkin viereinen kallio)


 

Kulta-aika-demo

Kaksi syntymätöntä hahmoa etsii optimaalista paikkaa ja aikaa syntymiselleen. Kulta-aika -projektin demo on välietappi esitykselliselle työlle, jossa tutkimme optimaalisen elämän toteutumisen utopiaa, sekä elintilamme sentralistista käyttöä; sen jakautuneisuutta, eriarvoisuutta sekä näiden tekijöiden yhteiskunnallisia ja ympäristöllisiä seurauksia.

Arabian Katufestivaalille ryhmämme karauttaa pakettiautolla, jossa myös esiinnymme. Tilan tunnelmallisesta metamorfoosista vastaa Sofia Palillo. Markus Kärki pitää huolen, että kulta-aikamme soi kauniisti tai miten ikinä optimaalisen elämänmaiseman tuleekaan soida. Esiintyjät Helena Okkonen ja Pietari Kärki puolestaan pitkällisten tutkimusten jälkeen syntyvät. Mutta minne ja milloin? Viemme esityksemme avulla katsojan ajatukset hetkeksi pääkaupungista erääseen periferiaan; paikkaan, joka toimii kaltoin kohdellun tilan malliesimerkkinä.

Esitykset: klo 13.30, 14.30, 15.30, 16.30, 17.15 (Teatterimaailma) 


 

Mira Taussi – Kätketyt hahmot

katketythahmotKuva: Mira Taussi

Mira Taussi on nukketeatteritaiteilija, joka on kiinnostunut ihmisen taipumuksesta inhimillistää elottomia objekteja. Arabian Katufestivaaleille Taussi on valmistanut joukon ehdotuksia ja ohjeita, joiden kautta kävijä saa mahdollisuuden tutkia omaa kokemustaan esineiden inhimillistymisestä ja niihin mahdollisesti kohdistuvista empatian tunteista.

Esitys koostuu kahdeksasta ohjeesta, joita noudattamalla katsoja ohjataan havaitsemaan maailmaa kuten nukketeatterintekijä. Katsoja muuttuu näin ollen nukketeatterin katsojasta sen tekijäksi ja synnyttää havainnoidessaan esityksen.

Ohjeet on suunniteltu suoritettavan numeroidussa järjestyksessä, mutta katsoja voi halutessaan edetä itselleen sopivassa järjestyksessä tai suorittaa ohjeista vain haluamansa osan. Joskus jo pelkän ohjeistuksen lukeminen riittää synnyttämään oivalluksen. 

Kätketyt Hahmot -esityksen ohjeistus tapahtuu Arabiakeskuksen kirjastossa kello 14.45 ja 15.30.

Lataa toiminta-ohjeet esitykseen tästä (.PDF)

Hahmotyöpaja klo 14, 16 (Arabiakeskus)

 


 

Radio Viritys

radio viritys2Kuva: Radio Viritys

Radio Viritys on radion ulottumattomissa toimiva sissiradio, joka soittaa ääntä marginaalikentän äärilaidoilta aina keskilinjan taakse. Lähetysasemana toimii pakettiauto, josta lähetystehot yltävät usean metrin päähän asemasta, eli radiot vireeseen. Soitettuihin kappaleisiin yhdistyvät Virityksen omat äänimaailmat, ja yleisöä otetaan mukaan tavalla tai toisella. Tule kanssamme käsipohjaa syvään päätyyn. 

 
Esitys: Teatterimaailman sisäpihalla