Syyskuun 2015 Kuohussa rakastetaan

474
Kuohu3 2015 kansi

Vuoden kolmas Kuohu on ilmestynyt syyskuun alussa! Syksyn Kuohussa rakastetaan: ihmisiä, itseä, luontoa, eläimiä, kulttuuria. Ja hyvä niin, sillä rakastaminen on meidän ihmisten erityistaitoja. 

Kuohu jaetaan Arabian-Toukolan-Vanhankaupungin alueella kaikkiaan 17 500 kotitalouteen. Lisäksi Kuohua löytyy yhteistyökumppaneiden ja ilmoittajien jakelupisteistä. Jos et ole saanut Kuohua, voit noutaa oman lehden esimerkiksi Arabianrannan tai Kallion kirjastosta, Kumpuodista, Kumpulan Kylätilalta, Metropoliasta, Bokvillanista, M-kaupasta, K-Market Arabiasta, Kääntöpaikalta, Olotilasta, Hämeentien Siwasta, Tekniikan museosta, Unisportilta tai Sarjakuvakeskuksesta. 

Kuohua luet näppärästi myös digiversiona Lehtiluukusta.

**************************

Vinkki: lisälukemista netissä! Numerossa 3/2015 Jemina Aittomäki vinkkaa koiran hankkimista tuumaaville sopivan opuksen hankintaa helpottamaan. Alta löydät jutusta laajemman version. 

Rakkaudesta ihmisen parhaaseen ystävään – koiranhankkijan käsikirja.

Joskus oikean koiran löytäminen on helppoa, kun eläin itse osoittaa kiinnostusta ja huomiota mahdollista uutta omistajaa kohtaan. Löytöeläinkodissa hellyyttä jakanut koira onkin useasti saanut kodin ystävällisten suukkojen hurmanneelta ihmiseltä. Pelkkä rakkaus ei valitettavasti kuitenkaan aina riitä koiraa hankkiessa. Ennen kun voit kuulla tassujen töminän lattiaasi vasten, täytyy sinun kysyä itseltäsi, pystytkö turvaamaan uuden perheenjäsenen onnellisen elämän luonasi.

Koirakaverin löytäminen voi olla pitkä ja työläs prosessi, jonka hosuminen johtaa vain harmiin. Onneksi Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto (SEY) on kuullut avunhuudot ja koonnut kasaan tiiviin tietopaketin jokaiselle koirasta haaveilevalle kansalaiselle. Täysin maksuton Fiksun koiranostajan opas ottaa huomioon jo lähtöasetelman: onko koiran hankkijalla riittävästi aikaa, varaa ja tilaa uudelle perheenjäsenelle. Koira on vaativa kumppani, jonka ystävyydestä voi nauttia jopa viidentoista vuoden ajan, joten koiran hankkijan ensimmäinen tärkeä askel onkin pohtia omaa elämäntilannettaan. Nelijalkainen ystävä kaipaa muun muassa koulutusta ja harrastustoimintaa, eikä myöskään pidä unohtaa, että koiran terveydestä huolehtiminen on yhtä tärkeää kuin ihmisen.

Varsinkin ensimmäistä koiraansa hankkivalle henkilölle opas on helppo ja hyödyllinen apu, sillä se esittää juuri oikeat kysymykset ja antaa tärkeitä neuvoja, joiden avulla koiran hankinta helpottuu. Esimerkiksi rotukoiraa halajavien tulee olla tietoinen jalostetun rodun mahdollisista terveysriskeistä, vaikkapa lyhytkuonoisilla koirilla esiintyvistä hengitysvaikeuksista. Koirankasvattajaan täytyy tutustua sen verran, että tietää hänen toimivan lakien ja hyvien moraalien mukaisesti. Pentutehtailua ei tule kannattaa, sillä sen päätavoitteena ei ole koirien hyvinvointi vaan nopean rahan tuotto. Fiksun koiranostajan oppaan mukaan kannattaa miettiä tarkkaan hankkiessaan koiraa henkilöltä, joka esimerkiksi myy keskimääräistä halvemmalla hinnalla ja pyrkii nopeisiin kauppoihin. Rehellinen kasvattaja on aina valmis vastaamaan kysymyksiin.

Jos haluat olla varma, että koirakaverin löytäminen ja kotiutus sujuu mutkitta, oppaaseen tutustumisesta on vain hyötyä. Maksuttoman Fiksun koiranostajan oppaan löytää sähköisenä sivulta sey.fi, jonka lisäksi sitä jaetaan SEYn jäsenyhdistyksissä ja tapahtumissa.

Kirjoittaja: Jemina Aittomäki

Kuva ja lähdetieto: sey.fi

 

sey kansi