Susanna Helke alustaa Artova Kinon Abbas Kiarostami-näytöksen 6.10.

591
closeup3

Dokumentaarisen elokuvan tekijä, tutkija ja opettaja Susanna Helke saapuu alustamaan Artova Kinon Abbas Kiarostami-näytöksen 6.10. klo 18. Silloin esitetään iranilaisen uuden elokuvan mestarin dokumentaarisen ja fiktiivisen kerronnan rajalla liikkuva Close-Up.

Kiarostamin harvemmin nähtyihin elokuviin lukeutuva Close-Up perustuu tositapahtumiin. Köyhä mies, Hossain Sabzian tekeytyi kuuluisaksi iranilaiseksi elokuvaohjaajaksi ja jäi kiinni petoksesta.

Kun Sabziania kuulusteltiin petoksen syistä hän kertoi tehneensä kaiken vain rakkaudesta elokuvataidetta kohtaan. Kiarostami kiinnostui tapahtumasta luettuaan siitä lehdestä ja otti yhteyttä elokuvaohjaajana esiintyneeseen Sabzianiin. Close-Up jäljentää jo tapahtuneita tapahtumia etsien Sabzianin motiiveja kummalliseen petokseen. Sabzian näyttelee itse itseään.

Muun muassa palkitun Joutilaat-elokuvan yhdessä Virpi Suutarin kanssa ohjannut Susanna Helke on väitellyt dokumentaarisen elokuvan estetiikasta. Hän tutki väitöskirjassaan Nanookin jälki – tyyli ja metodi dokumentaarisen ja fiktiivisen elokuvan rajalla myös Kiarostamin elokuvien elokuvakerrontaa. Susanna Helke toimii Aalto-yliopiston Taideteollisessa korkeakoulussa dokumentaarisen elokuvan professorina.

Näytöksen alkukuvana esitetään Artova Film Festivaleilla tänä vuonna parhaan dokumentin palkinnon saanut Räsynuket. Se on elokuva kahdesta vakavasta onnettomuudesta selvinneestä naisesta. Ohjaaja Kenneth Klaile on paikanpäällä kertomassa ja keskustelemassa elokuvasta.

Näytökseen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

klo 17.00 Räsynuket ja keskustelu

klo 18.00 alustus ja Close-Up