Iso Pikkujätkä (Jyväskylä 2014) Kuva: Jukka Silokunnas
Mies Arabian muraalin takana on 30-vuotias turkulainen kuvataiteilija Jukka Hakanen, jolle piirtäminen ja maalaaminen ovat aina olleet luontevia ilmaisun muotoja. Vuosituhannen vaihteessa Hakasen kiinnostus hip-hop-kulttuuriin sekä graffiteihin heräsi, ja aktiivinen spraymaalaaminen alkoi seitsemisen vuotta sitten.
Hakanen on aikanaan opiskellut puu- sekä kalustemuotoilua ja tänä keväänä hän valmistui muotoilijaksi Taideteollisesta korkeakoulusta. Arabian kadut ovat siis tulleet miehelle tutuiksi. Vaatimaton taiteilija on niittänyt mainetta muraalien parissa jo useissa kaupungeissa sekä osallistunut kansainvälisiin projekteihin ympäri Eurooppaa. Arabian muraali on Hakasen tähänastisen uran suurin.
Miten olet löytänyt tiesi Suomen katutaiteilijoiden kärkinimeksi?
– Vaikea kysymys. En tiedä koenko olevani katutaiteilija tai minkään alan kärkinimi. Tai en ainakaan haluasi olla. Kärkenä oleminen aiheuttaa minulle paineita ja katutaiteilijana pitäisi tehdä laittomuuksia.
Miten olet onnistunut luomaan kansainvälistä uraa katutaiteilijana?
– Katutaiteilijan ura kuulostaa myös pelottavalta. Minulla on ollut onnea, että olen ollut esillä oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja sen kautta tullut muutaman kerran kutsutuksi ulkomaille maalailemaan.
Mistä löydät ideoita isojen pintojen maalaamiseen ja taiteeseesi ylipäätään?
– Kahdeksanvuotinen muotoilun opiskelu on jättänyt minuun jälkensä, ja suunnittelussa käytän apuna koulun kautta oppimiani tapoja. Ideoita olen etsinyt maalauskohteesta sekä kaupungista, jossa maalaus sijaitsee. Haen tietoa ympäristöstä, arkkitehtuurista, historiasta ja alueella liikkuvista ihmisistä.
Miten isojen teosten maalaaminen käytännössä tapahtuu?
– Tästä aiheesta voisi varmaan tehdä oman erillisen kirjoituksen. Lyhykäisyydessään oma toimintatapani on ollut tämä: löydetään seinä, piirretään luonnos, haetaan lupa, hankitaan materiaalit, hankitaan koneet, tehdään maalaus, otetaan kuva ja mennään kotiin katsomaan kuvaa tietokoneen ruudulta.
Miten saat muutettua suunnitelmasi niin suureen mittakaavaan?
– Aikaisemmin olen skaalannut kuviani tekemällä niistä osiin pilkotun sabluunan. Samaan tyylin kuin herra Michelangelo jo aikanaan suurensi maalauksiaan Sikstuksen kappeliin. Nykyään olen tehnyt seinälle vain ruudukon, jakanut luonnoksen samaan tapaan ja sitten vaan suurennetaan.
Minkälaisen tunnelman haluat luoda Hämeentie 128 seinälle?
– Yritin saada kuvattua Arabianrantaa niin hyvin, kuin se on turkulaiselle mahdollista.
Mitä tuntemuksia herättää tehdä tämä iso taideteos Helsingissä?
– Se on minulle uusi haaste, kun en ole näin isoa kuvaa aikaisemmin tehnyt. Ehkä eniten odotan sitä hetkeä, kun kaiken säätämisen ja vääntämisen jälkeen voin istahtaa kadunreunalle ja todeta, että nyt se on valmis. Sillä onko maalaus Helsingissä vai Kokemäellä ei ole väliä.
Mitkä ovat suosikkikaupunkejasi katutaiteen ja muralismin osalta?
– Lodz Puolassa, koska siellä on eniten hienoja isoja maalauksia, ja tekevät joka vuosi lisää.
Minkälaisin fiiliksin odotat Arabian Katufestivaaleja?
– Mielenkiinnolla odotan. Olen kerran aikaisemminkin käynyt katsomassa tapahtumaa, mutta siitä on jo pari vuotta aikaa.
Tulevaisuudessa Hakanen toivoo maalaavansa mahdollisimman paljon ja oppivansa yhä paremmaksi. Arabian muraalin etenemistä voi käydä seuraamassa festivaaliviikon aikana sekä Arabian Katufestivaalipäivänä lauantaina 16.5.
Jukka Hakasen töihin pääsee tutustumaan täällä.