Rytmimusiikista rytmiä elämään

421
musapaja_mg_6434.jpg
musapaja_mg_6434.jpg

Legendaaristen Klaus ja Seija Järvisen perustama Pop & Jazz Konservatorio toimii Arabianrannassa vanhassa punatiilisessä tehdaskiinteistössä kirjaston vieressä osoitteessa Arabiankatu 2 A. Talosta kuuluu ohikulkijan korviin rumpubiittiä puhallinsooloilla säestettynä. Mitä talossa tapahtuu? Kuka siellä opiskelee ja mitä?

Pop & Jazz Konservatorio on Suomen ainoa rytmimusiikkiin erikoistunut tulevia ammattilaisia ja harrastajia palveleva oppilaitos. Harrastajien täyttämät muskarit, musapajat ja soitinopetus saavuttaa alueellamme asuvista lapsista ja nuorista huomattavan suuren osan: oppilaita on yhteensä 700. Osa oppilaista tulee pitkienkin matkojen takaa, sillä Pop & Jazz Konservatorion maine on rytmimusiikin puolella todella kova. Moni muusikko haluaakin lapsensa nimenomaan tänne muskariin.

Oppilaitoksen opetuskokeilu on alkanut syksyllä 2001, ja se on Marjo Nybergin ja Junnu Katajan käsialaa. Kokeilu on jo vakiintunut opetuskäytännöksi, sillä oppilailta ja vanhemmilta saatu palaute ja oppimistulokset ovat olleet erittäin positiivisia. Opetuskokeilun keskeisenä työkaluna on musapaja eli kerran viikossa ohjatusti kokoontuva 8-jäseninen rytmimusiikkiyhtye, joka säveltää, sanoittaa ja sovittaa omaa musiikkia ja esittää sitä säännöllisesti. Jokainen oppilas käy siis soitinopintojen lisäksi viikoittain oman yhtyeen harjoituksissa. Yhtyeen toiminnassa on mukana useiden soittimien soittamista, musiikin teoriaa ja myös esiintymiseen liittyvää koulutusta. Isommista musapajalaisista huomaa kyllä selvästi, että esiintymisestä on kokemusta: yksin mikkiin laulaminen sadan kuulijan edessä tuntuu ihan mukavalta eikä jännitä yhtään liikaa. Opetuskokeilu on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta, ja musiikkipedagogit ympäri maailmaa kopioivat tätä suomalaista mallia omissa oppilaitoksissaan.

Rytmimusiikin opiskelijoista ollaan kiinnostuneita myös Psykologian laitoksella Helsingin yliopistolla. Siellä tutkitaan pienten muskarilaisten ja vähän isompien lasten aivotoiminnan kehittymistä musiikkiharrastuksen myötä Dosentti Minna Huotilaisen vetämässä ryhmässä on havaittu tarkkaavaisuuden suuntaamiseen ja keskittymiskykyyn liittyviä hyötyjä musiikin harrastajilla. Tutkimukset ovat meneillään, ja niihin ovat osallistuneet monet Toukolan ja Arabianrannan perheet.

Teksti: Minna Huotilainen

Kuvat: Tuukka Troberg
 


Kuva ylhäällä oikealla:
Rumpuja soittamassa Jan ja Elmeri, pojilla on menossa itse tehdyn kappaleen harjoittelu esityskuntoon.

Kuva alhaalla:
Musapajabändin Ding Dong lapsia harjoittelemassa Marjo Nybergin johdolla: rummuissa Elmeri ja Taimi, bassossa Jan ja koskettimissa Ewelina. Bändi kuuluu Pop & Jazz Konservatorion musapajatoimintaan.

musapaja_mg_6453.jpg