Riskinotto kannattaa

347

Vuosi sitten vaihtoehtoina minulla oli Kalifornia tai Otaniemi. Molemmissa riskit, Otaniemessä suuremmat. Uuden yliopiston rehtorista ei ollut tietoa, organisaatio ja tulevaisuus vielä sumeita – tahtotila sen sijaan oli valtava. Harmaiden pitkien käytävien varrella istui joukko innostuneita, avoimia eri korkeakouluista lähtöisin olevia ammattilaisia suunnittelemassa jotain mille ei ollut esikuvaa. Harmaat käytävät, keltaiset seinät, linolattia ja pyökkihuonekalut kuvastivat Taikissa syntyneelle, designista elämäänsä ammentavalle, visuaaliselle perfektionistille ahdistavaa ja jotain hyvin vierasta maailmaa. Ja silti Otaniemi voitti Kalifornian. Ja hyvä niin.

Vuodentakaisesta on tultu pitkä matka. On luvattu olla rohkeita ja menestyviä, on puhuttu vapaudesta, välittämisestä, suvaitsemisesta ja innostavuudesta sekä etenkin avoimuudesta.

Aikaa on ollut vähän ja halu tehdä kova. Tämän vuoden alussa järjestetyt Aalto-yliopiston avajaiset todistavat, ettei ainakaan yliopiston johto arkaile uuden kulttuurin synnyttämisessä. Hallitukselta tuli käsky tehdä ei-pönöttävä tilaisuus, jonka tuloksena rehtori muuntautui kurvikkaaksi avatariksi kesken avajaispuheensa ja kaksi professoria tanssi lavan halki keskustelemaan villikukista, unelmista ja riskinotosta. Lavalla näkyi enemmän opiskelijoita ja avantgardistisia nykytaiteen edustajia kuin keski-iän ylittäneitä byrokraatteja. Harva osasi nähtyä showta odottaa, tuskin edes tehtävän heittänyt hallitus.

Aalto-yliopisto on osoittanut, etteivät harmaat seinät lannista luovaa energiaa ja taikkilainenkin voi onnistua Otaniemessä. Ihan oikeasti.

Maantieteellisestä sijainnista riippumatta Aallossa on nyt kyse energian, latauksen, innostuksen ja yhteisen päämäärän vaalimisesta ja ylläpitämisestä. Sen eteen on tehtävä töitä, on panostettava liikenneyhteyksiin eri kampuksien välillä, on liikuttava, keskusteltava, tehtävä yhteistyötä, oltava aktiivinen. On otettava mallia yliopiston johdon, rehtori Tuula Teerin avoimuudesta, uskalluksesta luottamuksesta ja kyvystä haastaa aaltolaiset. Hän ja paljon pelätty hallinto ovat Aallossa näyttäneet mallia. Yhteisön on vastattava samalla mitalla.

Aalto Design Factoryn lanseeraamaan malliin "Let’s hug the world a better place".

Tuuli Sotamaa

Kuohu 1/2010