Raaskiiko Arabianrannan rantakiviä heitellä?

496
rantakivilla_pikku.jpg
rantakivilla_pikku.jpg

Parin vuoden aikana "kivileipien" heittely on muodostunut kiistakapulaksi Arabianrannassa. Lasten ja aikuistenkin suosima kivien heittely on joutunut erityistarkkailuunwww.arabiaranta.fi -yhteisösivustolla , jonka keskustelupalsta on kerännyt satoja mielipiteitä siitä, onko kivien heittely hyvä juttu vai ei. Osa kirjoituksista on koomisia ja toiset vähemmän huvittavia.

Kivien heittelyä vastustavat huomauttavat, että Helsingin kaupunki on maksanut ja tuonut kivet rannalle. Vastustajien mielestä on järjetöntä heitellä yhteisillä verorahoilla hankittuja kiviä mereen kuin kolikoita. Heittelyllä uskotaan olevan yhteyttä jopa luonnonkatastrofeihin. "Kivien laajamittainen lappaminen veteen heikentää ajan kanssa rantaan tehtyä porrastusta, aiheuttaa eroosiota ja mahdollistaa näin jatkossa rakenteiden rapautumisen ja tulvien esiintymisen (tämän vuoksihan rantaa nimenomaan nostettiin)."

Useimpien mielestä asiaan voi suhtautua rennommin. "Eikö ihmiset enää jaksa muuta tehdä kuin itkeä marmattaa ihan älyttömistä asioista? En usko että yksi perhe, vaikka siihen kuuluis kymmenenkin jäsentä, jaksais heitellä kiviä rannassa niin että ne loppuis! On sitä itsekin joskus tullut heitettyä muutama kivi veteen enkä usko, että sen takia kenenkään verot tai muut kustannukset olis nousseet."
Kun mietitään sitä todellista taloudellista menetystä, joka kivienheittelystä syntyy, herää kysymys paljonko yksi kivi mahtaa kaupunkilaisille maksaa? Helsingin kaupungin rakennusviraston projektijohtaja Jouni Sivonen katu- ja puisto-osastolta kertoo, että kiven hinta vaihtelee sen laadun mukaan. Esimerkiksi pesty harjusora maksaa noin 12 euroa kuutiolta ja puhdas kivi noin 50 euroa kuutio. ”Kuorma-autolavalliselle mahtuu 10 kuutiota kiveä”, Sivonen täsmentää.

Arabianrannassa rantakivikko on sekoitus kumpaakin kivilaatua. Hieman arvioiden voi laskeskella, että sata heitettyä kiveä maksaa halvimmillaan noin neljä senttiä ja kalleimmillaankin alle 20 senttiä. Tämä on alle kymmenesosa vaikkapa yhden pummilla matkustaneen bussilipun hinnasta. Viidelläsadalla heitetyllä kivellä saa …litran maitoa. Jos yhteen kuorma-autolavalliseen mahtuu noin 140 000 kiveä, niin aika monta kiveä saisi heittää, ennen kuin kaupunki siitä köyhtyisi.

Pitääkö tällainen rantaleikkien spontaani, halpa ilo kieltää? Etenkin kun se on Suomessa ylipäätään mahdollista vain muutaman kuukauden ajan vuodessa. Pienet lapset elämänsä ensimmäisiä kertoja ihmettelevät luonnon ihmeitä ja tekevät vaistomaisen heittoliikkeen, joka on varmasti globaali tapa. Kivien heittelyä ei onneksi pystytä täysin estämään, eikä siihen ole syytäkään. Heittäähän Jaakko heinäkuussa kuitenkin kylmän kiven veteen!

Teksti ja kuva: Maarit Kaartinen

(Artikkeli on kirjoitettu osana Tutkivan journalismin kurssia)