Portaat Annalaan

827
30

Villa Anneberg ja sen muotopuutarha näyttäytyvät upeimmillaan Hämeentieltä, portaikon suunnasta katsottuna. Pysähdy täällä hetkeksi ja nauti näkymistä. Muotopuutarhan pehmeää väriharmoniaa noudattavat, mutta kokeilevat perennaistutukset on suunniteltu historiallista ympäristöä kunnioittaen. Puutarhan matalassa ruutanalammikossa elää kaloja ympäri vuoden. Tähyile kaloja – vilahtiko vedessä jokin?

Sjöblom-nimi saattaa kuulostaa etäisesti tutulta. Hämeentien varrella valmistettiin suomalaisyrityksen rintaliivejä 1950-luvulta alkaen. Sittemmin yrityksen nimi on muuttunut Patricia Group Oy:ksi. Matkalla ohitetaan myös Hämeentien upeat tammet sekä viikonloppuisin loistavan brunssin tarjoileva bistro Dylan.

 

hameentien vanha tammiHämeentien varrella kasvaa muutamia hyvin vanhoja tammia, joista yksi on valaistu alhaaltapäin kohdevalaisimin. Annalan edustalla on lammikko, joka on rakennettu Annalan kunnostuksen yhteydessä vuosituhannen vaihteessa. Se on rakennettu samalle paikalle, jossa sijaitsi Waseniuksen 1830-luvulla rakentama ruutanalammikko. Se täytettiin täytettiin 1800-luvun lopussa. Nykyisessäkin lammikossa on todistettavasti kaloja nykyäänkin, vaikka matala lampi jäätyykin talvella. Kesäisin lammikossa kukkivat vaaleanpunaiset lumpeet.
 

Kivetty leveä portaikko johtaa Hämeentieltä Villa Annebergille. Akselia ylös huvilalle reunustaa molemmin puolin maisema-arkkitehti Gretel Hemgårdin 2000-luvun alussa suunnittelema perennaistutus, joka on suunniteltu historialliseen ympäristöön tietoisesti moderniin, kokeilevaan tyyliin. Pehmeäsäsvyisessä perennaryhmässä kasvaa mm. paljon heiniä, esimerkiksi näyttävää elefanttiheinää (Miscanthus sinensis), jonka silkkisen hienot tähkät kohoavat syksyllä parin metrin korkeudelle. Kokonaisuuden esikuvana on ollut Waseniuksen 1830-luvulla ajan hengen mukaan rakennuttama saksalaistyyppinen muotopuutarha käytäväsommitteluineen ja pensas- ja kukkaistutuksineen. Waseniusten aikana hyötykasvipuutarhan korttelit ja ruutanalammikko muodostivat osan muotopuutarhan sommitelmasta.

 

ruutanalammikko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

annalan perennoita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiinnititkö huomiota Sjöblom-nimeen? Vuodesta 1953 alkaen Sjöblom alkoi valmistaa lisenssillä amerikkalaisia Peter Pan – rintaliivejä uusissa tuotantotiloissaan Arabiassa, osoitteessa Hämeentie 155. Ensimmäinen liiveistä oli nimeltään Merry-Go-Round, eli karuselli. Hidden Treasure -liivi sisälsi Suomessa aivan uuden lisän rintaliiveihin; alaosassa oli vaahtokumikerros. Vähitellen Peter Panin menestyksen ohessa Sjöblomin oma mallisto Patricia nousi johtavaksi nimeksi suomalaisen liivimuodin alalla.

Vuonna 1962 Sjöblom teetti ”Minun mittani mukaan” -kyselyn, jonka tuloksena on yli 27 000 vastausta käsittävä aineisto strategisine mittatietoineen. Sen pohjalta kehittyi yhä käytössä oleva, suomalaisen naisen mittasuhteisiin perustuva rintaliivien mitoitusjärjestelmä selkeine senttimetrimittoineen. www.patricia.fi

 

dylanHämeentien toisella puolella näkyy bistro ja juhlasali Dylan, jonka brunssia Helsingin Sanomat on tituleerannut ”kaupungin parhaaksi”. Suosittu brunssi katetaan lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11.30-14. Dylanissa tarjotaan lounasta arkisin klo 11-14. Dylanin tiloja voi myös varata yksityistilaisuuksia varten. Kannattaa tehdä pöytävaraus! www.dylan.fi

 
Reittipisteen vieressä Hämeentiellä on bussipysäkki. Bussit 68 (Latokartano-Sörnäinen-Rautatientori), 71 (Pihlajanmäki-Pihlajisto-Rautatientori), 71V(Pukinmäki-Pihlajanmäki-Rautatientori), 74N (Puistola-Tapanila-Sepänmäki-Rautatientori) ja 506 (Viikki-Kumpula-Pasila-Otaniemi-Pohjois-Tapiola) pysähtyvät pysäkillä.

 

edellinen reittipiste

seuraava reittipiste