Politiikka on historiaa

420
34.jpg
34.jpg

Historiantutkimus on tällä hetkellä suosiossa. Se on hyvä asia. Vain ymmärtämällä historiaamme, voimme ymmärtää itseämme. Vaikka liberaali maailmankatsomus sinänsä oikein korostaa ihmisen merkitystä yksilönä, olemme väistämättä osa myös jotakin suurempaa, kulttuuriamme ja historiaamme.

Poliittisessa päätöksenteossa historiallisella perspektiivillä on tärkeä merkitys. On ymmärrettävä, minkälaisen maailman pohjalle rakennamme uutta. Tämä ymmärrys kasvaa vain historiantuntemuksen kautta Samalla on myös nähtävä tämän päivän päätösten ”historiallinen” merkitys tuleville sukupolville. Monet päätöksistämme vaikuttavat kymmenien tai jopa satojen vuosien päähän tulevaisuuteen. Hyvä esimerkki tällaisesta päätöksenteon osa-alueesta on vaikkapa kaupunkisuunnittelu ja kaavoitus.
Kunnallispolitiikassa erityisen tärkeää on paikallinen historiantuntemus. Vanhankaupunginlahden rannalla asuvana kaupunginvaltuutettuna minulle on ollut tärkeää ymmärtää, missä asumme ja mikä on paikan historia. Vanhankaupunginkosken tienoo on historiallisesti Helsingin vanhimpia ja mielenkiintoisimpia paikkoja. Itse jäsennän meidän nykyisten asukkaiden olevan alueen asutuksen neljättä aaltoa. Vanhimmat asukkaat Vantaajoen suistossa elivät Koskelan muinaiskylää jo pitkään ennen järjestäytyneen yhteiskunnan muotoja. Alueemme asutuksen toinen aalto oli kun varsinainen Helsingin kaupunki perustettiin juuri näihin maisemiin alun perin Kustaa Vaasan toimesta vuonna 1550.

Helsingin keskusta siirrettiin nykyiselle paikalleen 1640, ja Vanhankaupunginkosken alue jäi taas syrjään kuihtumaan. Alueemme kolmas tuleminen tapahtui teollistumisen myötä Koskesta saatiin voimaa pienteollisuuden tarpeisiin. Alueen teollistumisen komein kruunu on tietenkin Arabian tehtaiden kukoistuskausi viime vuosisadalla. Nyt uuden vuosituhannen alussa elämme siis Vanhankaupunginkosken alueen neljättä nousukautta uusien rantakaupunginosien muodossa. Historian juurevuus ja elävän kulttuurin läsnäolo tässä päivässä ovat meille leimallisia vahvuuksia Helsingin metropolialueen eri alueiden joukossa. Pitkä historia ei saa olla taaksepäin tuijottamista vaan eteenpäin katsomista. Meidän täytyy täällä Helsingin syntysijoilla olla keskustelun ja kehityksen kärjessä jo perinteidenkin velvoittamana.

Juho Romakkaniemi
Kirjoittaja on Helsingin kaupunginvaltuutettu (kok.) Arabianrannasta.