Poikani Kevin on lukupiirin seuraava kirja

380
poikani_kevin.jpg
poikani_kevin.jpg

Kaupunginosayhdistyksen Laatupiiri niminen lukupiiri kokoontui ensimmäisen kerran 1.12 ja jutskasi Juha Itkosen romaanista "Kohti". Seuraavaksi päätimme lukea Lionel Shriverin romaanin "Poikani Kevin".

Voit osallistua lukupiiriin kommentoimalla kirjaa jutun lopussa.

Laatupiiriin otetaan vielä muutama jäsen mukaan, joten jos haluat kasvokkainkin puhua kirjoista, niin laita viesti osoitteeseen kaupunginosayhdistys@gmail.com Seuraava kokoontuminen on 9.1.09 

Enemmän Shiverin romaanista:
Poikani Kevin koostuu Eva Khatchadourian kirjeistä miehelleen Franklinille. Evalla oli loistelias ura ja onnellinen avioliitto, ennen kuin hän sai lapsen. Nyt heidän poikansa Kevin on vankilassa järkyttävän rikoksen takia, ja Eva käy kirjeissään läpi tragediaa edeltänyttä aikaa.

Miksi Kevin päätyi hirmutekoon? Voiko lapsi olla luonnostaan paha? Oliko kaikki vanhempien syytä? Mitä jos Eva olisi rakastanut Keviniä enemmän? Jos Frank ei olisi aina kieltäytynyt näkemästä asioiden todellista puolta? Jos Eva olisi halunnut lasta enemmän? Vai olisiko näistä mikään muuttanut mitään?

Shriver käsittelee tarkkanäköisesti mustimpiakin tunteita ja ajassa liikkuvia ilmiöitä ja repii samalla siekailematta palasiksi sekä äitimyytin että ydinperheen ihannekuvan. Romaani käsittelee suuria kysymyksiä "arkisesti", kiinnittyy omaan aikaamme ja erittelee sen vastenmielisimpiä piirteitä tinkimättömästi. Se kysyy oikeita kysymyksiä, mutta ei anna valmiita vastauksia.

Poikani Kevin on romaani syyllisyydestä, äidinrakkaudesta ja sen puuttumisesta, itsekkyydestä ja käsittämättömästä pahuudesta, jota on mahdoton selittää tyhjäksi millään psykologian teorioilla. Järkyttävä, yllätyksellinen ja ajatuksia herättävä romaani voitti vuoden 2005 Orange-palkinnon.

Englanninkielisestä alkuteoksesta We Need to Talk About Kevin (2003) suomentanut Sari Karhulahti.