Pääkirjoitus 2/2009

378
marika_pk_mv_syvatty.png
marika_pk_mv_syvatty.png

Muistan, kuinka yli kymmenen vuotta sitten matkustin sinisellä bussilla Helsingissä tyttäreni kanssa. Muutaman vuoden ikäinen Selina istui rattaissa ja tuijotti häikäistyneenä alaspäin. Hän osoitti pienillä sormillaan grafiitinharmaata bussin lattiaa. Siniset silmät loistivat oivaltamisen riemua. ”Katso äiti! Kuinka kaunista!” Aluksi näin vain likaisen käytävän, mutta sitten ymmärsin. Himmeä pinta heijasti valoa. Kun katsoin tarkemmin, huomasin lattian näyttävän siltä, kuin se olisi kudottu pienen pienistä tukkivista tähdistä Lapseni oli riemuissaan, löytämisen ilo oli yllättänyt hänet, ja äidin kanssa jaettuna kokemus kasvoi vielä suuremmaksi.

Taidetta voidaan luoda tietoisesti, vahingossa, inspiraation vallassa tai luomistuskaisen prosessin seurauksena. Lopputulosta on hankala ennustaa alkuasetelmasta, eikä henkilökohtainen vavisuttava kokemus tai tuotos välttämättä koskaan kasva koskettamaan suuria joukkoja. Yleinen arvostus tai taiteilijan julkisessa sanassa ansaitut kannukset eivät tee prosessista tai taideteoksesta kuitenkaan ylevämpää tai arvokkaampaa. Luovuus itsessään on lahja. Jokainen riemu, eheytyminen ja kasvu, jonka se kokijalleen tekemisen kautta tuottaa on ainutkertainen kokemus, josta jää ikuinen jälki. Luovuutta ei ole varattu vain taiteilijoiden, kirjailijoiden tai muusikoiden käyttöön. Luovuus pyrkii esiin kaikessa. Se houkuttelee heittäytymään mukaan elämän leikkiin, ja sille kannattaa antaa mahdollisuus.

Kuohun kakkosnumeron teemana on taide ja arkkitehtuuri. Arabianrannan, Toukolan ja Vanhakaupungin alue on kulttuurihistoriallisesti merkittävää seutua. Yhden kävelyretken aikana on mahdollista tutustua useaan aikaan ja kokea monenlaisia tunteita. Toista kertaa 17.5. järjestettävä Kierrätystapahtuma tarjoaa oivallisen kehyksen tutustua kävellen tai pyöräillen Artovan alueeseen. Tutustu päivän ohjelmaan sivulla 11. Kuohun seuraava numero ilmestyy 19.8. ja sen teemana on historia. Otamme mielellämme vastaan aiheeseen liittyviä juttuvinkkejä ja kysymyksiä toimituksen osoitteessa kuohu.toimitus@gmail.com.

Mukavaa kesää!

 

 

  Päätoimittaja Marika Rosenborg

  Kirjoittaja on helposti uusista asioista innostuva
  arjenrakastaja Arabianrannasta.