Päivähoitoa kastanjapuun katveessa

533
img_0248.jpg
img_0248.jpg

Keskellä Toukolaa sijaitsee kaunis keltainen talo jossa toimii päiväkoti Floora. Talolla on pitkä historia sillä se täytti tänä vuonna 60 vuotta. Lapset ovat juosseet ja leikkineet jo useammassa sukupolvessa talon suurella vehreällä pihalla.

Arabian tehtaan työtekijöiden lapset täyttivät tämän talon ensi kertaa vuonna 1949. Tehdas tarvitsi henkilökuntaa ja ala oli naisvaltainen. Arabia rakennutti arkkitehti Erik Lindroosin suunnitteleman talon lähelle työläisten asuinkortteleita ja turvasi näin lasten hoidon. Tästä ajasta muistuttavat yhä valokuvat Flooran käytävillä.

Vuonna 1976 Toukolan lastentalo muuttui kunnalliseksi päiväkodiksi. Omat muistoni Floorasta sijoittuvat heti tämän aikakauden alkuun. Suuri kastanjapuu hallitsi etupihaa jo silloin ja salin seinällä oli sama Arabian keraaminen taideteos. Pihan ja ympäristön puistomaisuus on säilyttänyt tunnelmansa näihin päiviin.

Keltainen talo toimi myös kouluna

Päiväkoti koki pienen mullistuksen yhdeksänkymmentäluvun puolivälissä kun osa päiväkodista muuttui peruskoulun alaluokkien tilaksi Koulun ja päiväkodin rinnakkaiselo onnistui kuitenkin erittäin hyvin yli kymmenen vuotta, kertoo lastentarhanopettaja Leea Isotalo Floorasta. Niistä ajoista on arkeen jäänyt erittäin hyvät yhteydet Arabian peruskouluun, ja tämä helpottaa lasten siirtymistä sinne tänäkin päivänä.

Floora on vanha talo ja siitä on pidettävä huolta. Nyt päiväkoti sulkee ovensa vuoden kestävän peruskorjauksen ajaksi. Viime remontista on vierähtänyt jo 15 vuotta. ”Talo on suojelukohde, joten remontissa kunnioitetaan vanhaa ja henki säilyy. Tosin hengen taloon tuo ihmiset”, sanoo Leea Isotalo ja kertoo Flooran sekä alueen muiden päiväkotien yhteisöllisistä suunnitelmista. Yhteistyötä tehdään jatkossa paljon, ja nyt lähialueen uudet päiväkodit Aalto sekä Arabia tarjoavat väliaikaistilat kastanjapuiden lapsille.

wuorio30001.jpgSanna Wuorio

Kirjoittaja on entinen flooralainen ja perheen kaksi tytärtä ovat toisessa polvessa keltaisen talon lapsia.

 

 

wuorio20001.jpgwuorio3.jpg