Päivän retki kulttuuripääkaupunkiin

346

Kun Turussa vuosia asuneena kuljen opiskelukaupunkini katuja, en heti huomaa paikan muuttuneen kulttuuripääkaupungiksi. Mutta kun asioista alkaa ottaa selvää, huomaa pian kyseessä olevan vuoden kestävät juhlaviikot. Tarjontaa on niin runsaasti, että jos aikaa on vähän, omat suosikit kannattaa etsiä jo etukäteen www.turku2011.fi-sivuilta.

Jos taas haluaa viettää päivän Turussa ilman tarkkoja etukäteissuunnitelmia, ehdotan seuraavaa reittiä: päivä kannattaa aloittaa 2011 Kulma -keskuksesta, joka on samaan aikaan info, café ja design shop. Sieltä saa nopeasti kaiken tarvittavan tiedon juhlavuoden tarjonnasta. Kulmasta kannattaa suunnata Logomoon ihastelemaan Liisa Ihmemaassa -valokuvanäyttelyä sekä itse rakennusta, joka on muuttunut ratapihan varastosta kiehtovaksi taidekeskukseksi.

Lounaspaikkavaihtoehtoja on lukuisia. Jos yhden valitsen, se on jokirannan Tintå. Sieltä voi ostaa mukaan keittiössä leivottua leipää kotimatkalle. Ennen paluuta on kuitenkin ajettava Förillä, käveltävä pitkin joenrantaa ja vierailtava keskiaikaista Turkua esittelevässä Aboa Vetus -museossa.

Illalla voi istahtaa kahville Bossaliinaan tai oluelle Uuteen apteekkiin ja kysellä turkulaisilta, onko kulttuuripääkaupunki paikkakuntalaisen silmin nähtynä vain kalliisti tuotettuja spektaakkeleja vai onko katukuvaan ja kaupunkilaisten arkeen onnistuttu luomaan jotakin ihan uutta ja jotakin, joka säilyy juhlavuoden jälkeenkin.

Matkalukeminen kannattaa hankkia paikallisen kustantamo Sammakon kirjakaupasta tai Pienestä Kirjapuodista, jossa on kattava valikoima Turku-aiheista kirjallisuutta yhdessä Suomen kauneimmassa kirjamyymälässä. Tai jos tulet pian kaupunkiin uudestaan, voit lainata lukemista uudesta pääkirjastosta, joka on näkemisen arvoinen, vaikka piipahtaisi vain lukemassa paikallislehden.

Anna-Riikka Carlson