Suomalainen keksijä ja toisinaan Suomen Edisoniksi kutusuttu Eric Tigerstedt (1887-1925) unelmoi äänielokuvista ja useat hänen keksinnöistään liittyivät erilaisiin äänen vahvistamiseen tai toistamiseen. Hän kehitteli esimerkiksi äänen tallennukseen optista menetelmää, jota hän itse kuvaili äänen valokuvaamiseksi, mutta hyödynsi keksinnöissään myös äänen kiinnittämistä teräslangalle.
Tekniikan museon kokoelmissa on huomattava kokonaisuus Tigerstedtin keksijäntyöhön liittyvää esineistöä, muun muassa kookas puinen kaappi, jonka tiedetään liittyneen Tigerstedtin äänielokuvakeksintöihin. Kyseinen pitkään säilytystilassa ollut esine päätettiin konservoida ja asettaa esille marraskuussa 2019 avautuvaan näyttelyyn.
Museoesineen tarinaa ja laitteen alkuperäistä olemusta on pyritty selvittämään muun muassa kuva-aineistoa ja muita kokoelmaesineitä tutkimalla. Mihin tuotteliaan keksijän keksintöön kaappi liittyy? Minkälainen laite on alkujaan ollut? Voidaanko selkeästi puutteellista kapinetta saattaa vielä kuntoon? Mistä erilaisista näkökulmista museoesinettä voi ylipäätään lähestyä?
OHJELMA:
17.00 Tutkija Emilia Västi kertoo Tekniikan museon kokoelmiin kuuluvasta elokuvakoneesta äänielokuvalaitteesta
17.30 Yhteistä keskustelua pienryhmissä. Millaisia ajatuksia ja mielikuvia äänielokuvalaite sinussa herättää?
Tilaisuutta ennen tai sen jälkeen on mahdollista tutustua Tekniikan museon näyttelyihin, joissa kerrotaan Suomesta tekniikan maana ja pohditaan sähköisen viestinnän mahdollistamia muutoksia arjessamme. Näyttelyissä on esillä mm. Eric Tigerstedt – kokoelman esineitä, kuten Tigerstedtin suunnitteleman elektroftalmoskoopin eli sähköisen silmän osia.
Kahvitarjoilu. Vapaa pääsy.
Tekniikan museo on avoinna 4.4. klo 9-19, museoon on torstaiseen tapaan koko päivän ajan vapaa pääsy.