Miten vakuuttaa päättäjät?

432
artovalta_ville_tuominen.jpg
artovalta_ville_tuominen.jpg

Päättäjä toimii kuten kuka tahansa meistä. Niinpä vaikuttamiseen voi hakea sopivimpia keinoja, pohtimalla omia kokemuksiaan. Miten esitetyt asiat minun on helpompi hyväksyä, ja millaisessa väittelyssä minun on ollut helpompi myöntää toisen olleen oikeassa? Tapa jolla itse vakuutut, on hyvä lähtökohta myös muiden vakuuttamiseen.

Vaikuttamisessa ajoitus on tärkeää. Melkein aina yritetään vaikuttaa liian myöhään ja epäonnistutaan siksi. Esimerkiksi kunnallisessa päätöksenteossa vaikuttaminen on aloitettava jo virkamiesvalmistelusta. Mitä aiemmin vaikutta sitä tehokkaampaa ja helpompaa se on.

Useimmat päättäjät eivät juurikaan saa kiitosta päätöksistä, risuja sen sijaan tulee usein. Siksi positiivinen yhteydenotto on usein tehokkain tapa aloittaa vaikuttaminen. Vaikka asia hermostuttaisi kuinka, kannattaa pyrkiä rakentavuuteen ja ystävällisyyteen.

Kannattaa miettiä mitä iloa halutusta päätöksestä voisi päättäjille koitua. Aktiivisen kansalaisen kiitos, paremmasta perusteluista saatu mielihyvä, osallisuus jossain ihmisille tärkeässä ja medianäkyvyys ovat päättäjille merkityksellisiä. Kiireinen päättäjä arvostaa vaivattomuutta, jota voi tarjota koostamalla olennaiset asiat tiiviiksi esitykseksi.

Tehokas vaikuttaminen perustuu rakentavalle ehdotukselle, vaivattomuudelle ja kansansuosiolle. Rakentava ehdotus on kaiken vaikuttamisen ehdoton edellytys. Ehdotuksen ymmärtämisen tulee olla helppoa ja nopeaa. Kuvat ja hyvin kiteytetty teksti ovatkin vaikuttajalle kallisarvoisia aarteita. Kansansuosio on erittäin merkittävä vaikuttamisen voima, jota voi hyödyntää mm. keräämällä nimilistoja tai järjestämällä mielenilmauksia.

Ville Tuominen on Vihreiden kampanjapäällikkö ja Arabian Vihreät ry:n puheenjohtaja.
 


 

Artovalta -palstalla tarkastellaan valtaa, vastuuta ja vaikuttamista.