10.10. Tekniikan museossa avautuva Tekniikan maa on näyttely teknologian, teollisuuden ja alan innovaatioiden roolista 100-vuotiaan Suomen rakentajina. Näyttely kertoo tekniikan vaikutuksesta arkeen, työhön ja ympäristöön ja esillä ovat niin teknologian ja teollisuuden menneisyys, nykyisyys kuin tulevaisuus.
Suomalaiset usein identifioituvat kekseliääksi insinöörikansaksi ja tekniikan nopeiksi omaksujiksi. Suomen tarinaa ei silti ole koskaan aiemmin esitetty tekniikan näkökulmasta.
Innostava ja yllättävä näyttely houkuttelee uudenlaisia yleisöjä museoon.
Kokeminen ja tekeminen ovat näyttelyssä tärkeässä roolissa. Tavoite on innostaa ja yllättää niin alaa tuntevat kuin museon uudet yleisöt. Näyttelyn lähtöpisteenä on koti, josta teemat laajenevat infrastruktuuriin, tuotantoon, raaka-aineisiin ja prosesseihin sekä uusiokäyttöön. Vuoteen 2026 asti esillä oleva näyttely uudistuu koko elinkaarensa ajan.
Näyttely ja siihen liittyvät yleisöpalvelut muistuttavat siitä, että tekniikka kuuluu kaikille. Teknologia pitää sisällään kaikkea koneista ja laitteista ideoihin, ihmisiin ja järjestelmiin. Tekniikka on läsnä jokaisen arjessa, mutta sillä on myös tärkeä rooli yhteiskuntamme muovaajana. Tekniikan maassa voi tutkia, kokeilla ja oivaltaa!
Tunnelmia, elämyksiä ja vankka tieteellinen pohja
Näyttelytyön taustalla on tieteellinen asiantuntijatyö ja käsikirjoitus, joka perustuu ajankohtaiseen tekniikan historian tutkimukseen. Itse näyttelyssä kuitenkin päärooliin nousevat tunnelmat ja elämykset. Tarkoitus on innostaa kaikenikäiset kävijät pohtimaan omaa suhdettaan tekniikkaan.
Näyttelyn yhteydessä ilmestyvä tieteellinen julkaisu Näin Suomesta tuli Tekniikan maa syventää näyttelyn teemoja esitellen sitä, miten tekniikka on muokannut suomalaisten elämää ja suomalaiset tekniikkaa. Alan asiantuntijoiden artikkeleista koostuva kirja tarjoaa näkökulmia tekniikan ja teollisuuden roolista itsenäisen Suomen historiassa.
Tekniikan maa -näyttelyn yritysyhteistyökumppaneita ovat:
ABB Oy, Boliden, Borealis Polymers Oy,HSY Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut, Fingrid Oyj, Fiskars Oyj, Kone Oyj, Kotkamills Oy, Metso Oyj, Outokumpu Oyj, Vaisala Oyj ja Valmet Oyj.
Lisäksi näyttelyssä ovat mukana:
Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ja Tekniikan alan insinöörijärjestöt Tekniikan Akateemiset TEK, Insinööriliitto IL ry, Suomen Rakennusinsinöörien liitto RIL, Tekniska Föreningen i Finland ja DIFF – Ingenjörerna i Finland sekä Maanmittauslaitos ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy.
Tekniikan maa -näyttely on osa virallista Suomi100-ohjelmaa.
Hanketta ovat rahoittaneet myös Teknologiateollisuus ry, Tekniikan Edistämissäätiö, Suomen Kulttuurirahasto, TT-säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Maa- ja vesitekniikan tuki ry.
TEKNIIKAN MAA
– Ensimmäinen kokonaisvaltainen yleisesitys teknologian ja teollisuuden merkityksestä ja kehityksestä Suomessa.
– Näyttelyn pinta-ala on noin 500 m².
– Näyttelyn yhteydessä tehdään poikkeuksellisen laajaa ja merkittävää yhteistyötä suomalaisten teollisuusyritysten kanssa. Hanke rahoitetaan täysin museon perusrahoituksen ulkopuolelta. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 700 000 euroa, josta yritysyhteistyön kautta tulevan rahoituksen osuus on yli kolmasosa.
– Avautuu yleisölle 10.10.2017 ja on auki vuoteen 2026 asti.
TEKNIIKAN MUSEO
Helsingin Vanhassakaupungissa sijaitseva Tekniikan museo on tekniikan alan valtakunnallinen erikoismuseo ja alansa ainoa yleismuseo Suomessa. Museon kokoelmiin on tallennettu kertomus Suomen tiestä agraariyhteiskunnasta globaaliksi teknologia-alan toimijaksi. Tekniikan museota ylläpitää yksityinen Tekniikan museon säätiö.