Alle kolmasosa Arabian katufestivaalin tuottajista asuu Arabian, Toukolan tai Vanhankaupungin alueella. Festivaalin ohjelma koostetaan koko pääkaupunkiseudulta. Kävijöistä suurin osa saapuu muualta. Välittääkö festivaali kotialueestaan, vai tarjoaako Hämeentien pätkä vain sopivan miljöön?
Arabianrantaa suunnitellessa ajateltiin kaupunkitaidetta. Arabian tehdas, taidekorkeakoulu sekä kerrostalojen pihoille integroidut taideteokset puhuvat puolestaan. Kymmenettä juhlavuotta viettävä Arabian katufestivaali on ollut katutaiteen suunnannäyttäjä. Ei voi olla sattumaa, että katutaidefestivaali on syntynyt vahvaa taiteellista identiteettiä kantavalla alueella.
Taiteellisuuden lisäksi Arabian katufestivaalin sitoo kotialueelleen Artovan kaupunginosayhdistyksen vapaaehtoistoiminnan perinne. Asukkaiden yhteisöllinen, tekijöistä huolehtiva tapa hoitaa alueen asioita omaksutaan tuotantotiimissä, vaikka kaikki eivät kaupunginosayhdistykseen kuuluisi tai alueella asuisi.
Arabian katufestivaali tuo esiin ja juhlistaa alueen identiteettiä sekä taiteen että vapaaehtoistoiminnan muodoin. Parikymmentä vapaaehtoista tuottajaa tekevät kevään mittaan pitkiä työtunteja festivaalin parissa. Mikä saa nämä työssäkäyvät, opiskelevat, perheelliset tavallista elämää viettävät ihmiset käyttämään voimavarojaan yhden päivän tapahtuman onnistumiseksi? Arabian katufestivaalin virallinen kuvaus sanoo, että festivaalin takana oleva ryhmä vapaaehtoisia ”toteuttaa visiotaan ekologisesta ja yhdenvertaisesta kaupunkitilasta”. Festivaalin tärkein tarkoitus on se, että asukkaat ottavat toiminnallaan kaupunkitilan omakseen.
Vuoden 2012 Arabian katufestivaalin kapinahenki ihastuttaa. Festari ui valtavirtaa vastaan ja huusi helsinkiläisten herätystä. Sitä seuraavina vuosina historiikki puhuu huomattavasti rauhallisemmalla äänellä – ehkä juuri silloin festivaalin asema Helsingin menossa oli vakiintunut. Vuoden 2015 festivaalin yhteydessä osoitteessa Hämeentie 128 olevan talon päätyyn maalattiin muraali, ja uutisissa sanottiin vielä vuoden 2016 puolella kyseisen maalauksen käynnistäneen ”muraalibuumin”. Kevään 2017 katufestivaaliksi Kaironkadulla sijaitsevaan asuintaloon maalattiin kolmen seinän muraali. Mitä seuraavaksi?
Arabian katufestivaali on katutaiteen suunnannäyttäjä, ja paljon enemmän. Festivaali on kannanotto kaupunkitilasta ihmisiä varten, se yhdistää monenmuotoista taidetta ja antaa työlle rahan sijaan toisenlaista arvoa. Muraaleja on kuitenkin helpointa käyttää esimerkkinä siitä, miksi festivaali houkuttelee tekijöiksi vapaaehtoisia ympäri kaupunkiseutua. On hienoa olla osa monimuotoisen kaupunkikulttuurin edelläkävijöiden joukkoa.
Kuva: Veera Rikkinen