Maailman MS-päivä Arabianrannassa 25.5. Tervetuloa!

340

Maailman MS-päivää vietetään Helsingin Arabianrannassa keskiviikkona
25.5.2011 yhdessä Helsingin ja Uudenmaan MS-yhdistyksen, MS-neuvolan
sekä MS-talon kesken. Tilaisuus on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille !

Avoimet ovet MS-päivänä klo 10 – 18:
klo 10 – kotoisia apuvälineitä / esittelijä paikalla koko päivän
klo 11.30 – 13.30 – MS-neuvolan liikunnan iloja
klo 14 – MS-talon kahvitus & yllätysnumero!
klo 15.30 – MS-yhdistyksen ohjelmaa & grillausta
klo 18 – tilaisuus loppuu

 

Kyselyt: sihteeri@ms-helsinki.fi / puh. 040 751 4244

Paikka: MS-talo, Arabiankatu 17, 00560 HELSINKI

TERVETULOA!!!

******

Maailman MS‐päivä 25.5.2011
Työyhteisön tuki auttaa MS‐tautiin sairastunutta jaksamaan työssä
Maailman MS‐päivää vietetään keskiviikkona 25.5.2011. Tänä vuonna päivän teema on työ. Työyhteisön tuella on suuri merkitys MS‐tautia sairastavan työssä jaksamiselle. Sairastuneista noin puolet on mukana työelämässä.
Joissain tapauksissa työnantajien ennakkoluulot voivat hankaloittaa uran jatkumista. MS‐liiton opiskelijakysely toi esille, että epäasiallista kohtelua kohdataan jo opiskeluvaiheessa.
– Tulevaisuudessa työssä käy yhä enemmän ikääntyviä ja maahanmuuttajia. Osatyökykyisyys on yksi erilaisuuden elementti. Erilaisuuden kohtaamista pitäisi opettaa yhtenä työelämän taitona, MS‐liiton työllisyyspalvelujen erikoissuunnittelija Marju Toivonen ehdottaa. Kaikilla työntekijöillä on erilaisia elämäntilanteita.
MS‐tautiin sairastuu tavallisesti noin 20–40‐vuotias nuori aikuinen. MS‐tauti on neurologinen sairaus, jonka oireet ja vaikutus työkykyyn ovat yksilöllisiä. Jaksamista edesauttavat pienet mukautukset, kuten joustavuus työajoissa, työpisteen rauhoittaminen, pienet lisätauot tai yksinkertaiset apuvälineet. Työnantajat toteuttavat räätälöintejä helpommin, kun niiden takana on työyhteisön tuki. Yhdenvertaisuuslaki velvoittaa työnantajat ja koulutuksen tarjoajat järjestämään tarvittavat mukautukset. MS‐liitossa on huomattu, että lait ja asetukset eivät aina vastaa osatyökykyisten tarpeisiin.
– MS‐tautia sairastavilla iso haaste on osoittaa, että he ovat sekä työkykyisiä että he saattavat tarvita erityisjärjestelyjä. Yhteiskunnassamme on vaikea ymmärtää osatyökykyisyyttä. Pitäisi olla joko töissä tai poissa sataprosenttisesti, Toivonen arvioi.

Lisätiedot: viestintäpäällikkö Minna Heikkilä puh. 0400 828 537 tai minna.heikkila@ms‐liitto.fi, tiedottaja Milla Forstén puh. 040 773 0757 tai milla.forsten@ms‐liitto.fi tai työllisyyspalvelujen erikoissuunnittelija Marju Toivonen puh. 0400 813 784 tai marju.toivonen@ms‐liitto.fi.

Suomessa on noin 7 000 MS‐tautia sairastavaa henkilöä. MS on etenevä neurologinen sairaus, jonka kulku on yksilöllinen, vaihteleva ja vaikeasti ennustettava. MS todetaan tavallisesti 20–40 vuoden iässä. Tyypillisiä oireita ovat näköhäiriöt, lihasheikkous, tuntoaistin oireet ja uupumus. Tänä vuonna Maailman MS‐päivää vietetään yli 60 maassa. Suomessa MS‐liitto ja MS‐ yhdistykset jakavat tietoa yli 20 paikkakunnalla.