LusoMundo kulttuuriviikko 8.-14.2.2010

267
Lusomundo_www_1.jpg
Lusomundo_www_1.jpg

Lusofonia festivaali juhlii ensimmäistä kertaa Suomessa. Viikon moni-ilmeiset tapahtumat levittäytyvät helmikuussa ympäri Helsinkiä.

LusoMundo kulttuuriviikko nostaa esiin kolmen mantereen – Mosambik, Brasilia ja Portugali – portugalinkielisen "lusofonisen"-yhteisön ja esittelee sen kulttuurista monimuotoisuutta ja historiaa. Juhlinta alkaa maanantaina 8. helmikuuta ja jatkuu sunnuntaihin 14. helmikuuta saakka. LusuMundo kulttuuriviikko tarjoaa elämyksiä, taidetta ja ilmiöitä – eilistä ja tätä päivää.
 

LusoMundo -viikko aloitetaan pohtimalla, LusoMundo -yhteisö – onko sitä ja mikä se on? Mitä se voisi merkitä tänä päivänä? Ei, ei sentään Lissabonin sopimus – vaan missä maailmankartalla, mikä viitekehys ja historia? Portugalinkielisellä ”lusofonisella” maailmalla on yhteinen valtakieli, mutta kehitystiet ja kulttuurit ovat omaleimaisia ja rikkaita. Muun muassa näitä asioita selvitetään professoreiden asiantuntevassa panelissa “Mikä kumma Lusomundo? / O que é o Lusomundo?“ Rikhardinkadun kirjastossa maanantaina 8.2.

Rikhardin kirjastossa tapahtuu myös torstaina 11.2. kun vuorossa on Soitannolliset LusoMundo kirjallisuusiltamat / Encontro literário do mundo lusófono. LusoMundon lumoa – asiaa, proosaa, runoa, laulua ja musiikkia.

Clube Brasil järjestää yhdessä LusoMundo-festivaalin kanssa 13.2. lauantai-illan kuumat bileet Cobacabana ravintolassa. Tarjolla kovaa sykettä ja vauhdikasta menoa. Nyt juhlitaan "Noite dos Namorados"-iltaa ja Carnavalia; "Chegou a Hora!!!". Illan aikana luvassa Orchestra Mundo & useat artistit eri maista, suuri Carnaval Show, tanssinopetusta ja paljon muuta. Festataan ylirajojen, Bem-vindo!

Festivaali päättyy helliin ja rakastaviin tunnelmiin Stoan kulttuurikeskuksessa järjestettävässä Carinhoso – Ystävänpäivän konsertissa sunnuntaina 14.2. Diplomikitaristit Janne Lehtinen ja Pentti Hildén aloittivat duona jo vuonna 1978. He ovat tehneet yhteistyötä monien tunnettujen kitaristen ja säveltäjien kanssa sekä konsertoineet ulkomailla aina Argentiinaa myöten. Kitaraduon latinalaisamerikkalaisen musiikin ohjelmisto ulottuu renessanssista tähän päivään.

Lusomundo kulttuuriviikolla tapahtuu myös paljon muuta: timbila ja capoeira työpajoja koululaisille, elokuvia Kino Andorrassa, Magi Viljasen ja Sami Mannerheimon yhteinen valokuvanäyttely Naisia/Lapsia sekä Cafe Posto goes Lusomundo – Anas Aqui näyttely.
Koko ohjelma osoitteessa www.mosambikseura.fi

Suurin osa LusuMundo -viikon tapahtumista on maksuttomia.

Lisätiedot ja valokuvat: Karoliina Kuosmanen, tuottaja, puh. 040-745 62 51 / Viveca Hedengren, pj., puh. 040-772 20 46, office@mosambik.fi

JÄRJ.: SUOMI-MOÇAMBIQUE -SEURA, SUOMI-BRASILIA -SEURA & SUOMI-PORTUGALI -YHDISTYS

Yhteistyössä: Rikhardinkadun kirjasto, Clube Brasil, Stoan kulttuurikeskus, Cafe Posto, Capoeira Força Natural
Tukijat: Helsingin kulttuurikeskus ja Opetusministeriö