LUPA MYÖNNETTY: 8-kerroksisen kerrostalon muraali maalataan Arabian Katufestivaalilla!

454
MURAALITOTEUTUU.png

Arabian Katufestivaalin yhteydessä toteututetaan muraali, eli valtava seinämaalaus, Helsingin Arabian alueella sijaitsevan 8-kerroksisen kerrostalorakennuksen päätyseinään. Taiteilija Jukka Hakanen maalaa muraalia koko festariviikon ajan ja jännitys huipentuu festivaalipäivänä, jolloin taideteos valmistuu tuhansien festivaalivieraiden silmien edessä. 

Taitelijat ja kaupunkilaiset ovat toivoneet pysyvämpiä maalauksia, ja Arabian muraali on avaus koko kaupungin- osan ottamiseksi laajemmin katutaiteen haltuun. Muraalin toteutuminen monen toimijan yhteistyönä osoittaa, että Helsingissä pystytään tekemään tiivistä yhteistyötä kansalaistoimijoiden, yritysten sekä virastojen välillä.

Epäkaupallinen teos, kansainvälinen kilpailuvaltti

Kyseessä on epäkaupallinen taideteos, joka on Helsingissä muraalien osalta melko uutta. Katukuvan värittäminen taiteella voidaan nähdä myös kaupungin kansainvälisenä kilpailuvalttina, jolla jäädään mieleen ja erotutaan muista, kuten esimerkiksi Berliinissä on tapahtunut.

Muraalin toteutuminen osoittaa, että omaa elinympäristöä on mahdollista muokata isoillakin elementeillä asuk- kaiden omien mieltymysten mukaisesti ja kaupungin voi kokea yhteisenä tilana. Katutaide on keino luoda iloa ja väriä kaupunkiympäristöön ja laajentaa olohuoneen käsitettä julkiseen tilaan.

Taiteilija Jukka Hakasen tähän asti suurin muraali

Teoksen taiteilija Jukka Hakanen on yksi Suomen tunnetuimmista muraalimaalareista. Viimeisen kolmen vuoden aikana Hakanen on toteuttanut muraaleja ympäri Suomea: Turussa, Salossa, Jyväskylässä, Lahdessa, Hämeen- linnassa, Lappeenrannassa ja Kärsämäellä. Näiden lisäksi hän on niittänyt mainetta kansainvälisissä projekteissa Pariisissa, Kööpenhaminassa, Tallinnassa sekä Sloveniassa. Arabiaan syntyvän muraalin teknisenä suunnittelijana toimii Helsingin kaupungin nuorisoasiankeskuksen mediatuottaja Antti Salminen.

Muraalin lopullinen ulkoasu on vielä salaisuus, mutta teos tulee kuvaamaan Hämeentien kehitystä ajassa. Hakanen on omien sanojensa mukaan pyrkinyt visualisoimaan Arabianrantaa niin hyvin kuin se on turkulaiselle mahdollista. Arabian muraali tulee olemaan Hakasen tähänastisen uran suurin.

Ensin lohkotaan, sitten suurennetaan

Käytännössä taideteos toteutetaan jakamalla seinä ruudukoksi ja suurentamalla luonnos sen avulla. Teoksen väri- maailma on valittu samasta värikartasta kuin rakennuksen nykyinen ulkoasu ja seinä ottaa huomioon ympäristön luonteen. Teoksen on tarkoitus osaltaan liittää alue kiinteämmäksi osaksi Arabianrannan julkisia taideteoksia. Teoksen toteutuksesta vastaa alueen kulttuuri- ja kaupunginosayhdistys Artova, joka on myös Arabian Katufesti- vaalin pääjärjestäjä, sekä yhteistyössä Tikkurila, Helsingin kaupungin asunnot Oy, Heka-Kumpula Oy ja Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus. 

8.Katufestivaalin teemana katutaide ja muralismi

Tänä vuonna Katufestivaalilla maalataan toinenkin seinämuraali katutaideryhmä G-REX:in toimesta rivitalon päätyseinään festivaalialueella. G-REX on Grafia ry:n ammattikuvittajien ja suunnittelijoiden ryhmä, joka tähtää toiminnallaan graafisen taiteen ja kuvituksen esiintuomiseen kaupunkitilassa.

Lisäksi Arabianrannan uudessa Kino Sherylissä pureudutaan katutaiteen tilaan Katutaideseminaarissa festivaalipäivänä la 16.5. kello 12 alkaen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Arabian Katufestivaali järjestetään nyt kahdeksatta kertaa. Festivaalipäivän aikana nähdään elämyksellinen ja vahva kattaus katutaidetta monimuotoisimmillaan mm. graffitia, musiikkia, urbaania ruokakulttuuria, sirkusta sekä kirppareita ja kierrätystä. Arabian Katufestivaali on vakiinnuttanut paikkansa kotimaisen katutaiteen näyte- ikkunana sekä ihmisten yhteisenä suurkarnevaalina, joka henkii urbaania kaupunkikulttuuria vahvimmillaan.

Kuva: Antti Salminen / Helsingin kaupunki