Kolme taiteilijaa kertoo omin sanoin luovuudesta. Eri taiteiden harjoittajia näyttää yhdistävän kärsivällisyys. Luova teos on usein pitkän kehitystyön tulosta ja ajan kanssa kypsyteltyjä ideoita.
Kuvataitelija tutkii muotoja pitkäjänteisesti. // Muusikon mielen sopukoissa muhii musiikkia.
”Luovuus on vaikea käsite”, pohtii vallilalainen kuvataiteilija Stig Baumgartner. Luovaa jälkeä syntyy Stigin mukaan usein pitkän kehitystyön tuloksena. ”Saatan tutkia jotain muotoja jopa vuosia ja työstää samaa aihetta pitkään”, hän kertoo. Esimerkiksi hän ottaa oman maalauksensa. ”Tämänkin työn elementtejä olen maalannut tosi pitkään. Hahmoissa on ihmiskehon jäsenistä tuttuja muotoja. Kokonaisuus on kuitenkin abstrakti kuva kehon tunnetiloista, jotka eivät näy silmällä”, hän pohtii.
”Vaikka työni ovat henkilökohtaisia ja fyysisiä, eivät ne ole vain itseilmaisua”, Stig jatkaa. ”Minä olen mukana prosessissa, jossa taideteos syntyy, joskus jopa sattumalta”, hän kuvailee vaatimattomasti. ”Opintojen kautta koen olevani osa laajempaa traditiota”, lisää Taikista ja Kuvataideakatemiasta valmistunut Stig. Taiteilijan tekeillä oleva väitöskirja käsittelee luovaa prosessia.
Hyvä teos on enemmän kuin tekijänsä
Stigin mukaan taiteen teossa tarvitaan jatkuvuutta, toistoa ja rutiineja. Kiasmassa on esillä Stigin piirroksia, joita hän työsti vuosia. ”Piirsin puoli tuntia joka päivä tullessani työhuoneelle. Jonkin ajan kuluttua rutiinista luovuttuani huomasin, että piirroksista yhdessä syntyi hieno kokonaisuus”, Stig kertoo. ”Taideteokseni ovat valmistuessaan enemmän kuin minä. Kuten kirjailijan teoksessa henkilöhahmot, saavat minunkin työni oman hahmon ja äänen”, Stig kuvailee.
Stig Baumgartnerin taidetta on Kiasman lisäksi esillä Toini Muonan katu 3:n porraskäytävissä Arabianrannassa. ”Eri tiloissa toistuvat värikkäät muodot muuntuvat joko ihmismäisiksi hahmoiksi tai tilallisiksi sommitelmiksi. Kulku- ja katselusuunnasta riippuen katsoja voi pohtia milloin tila muuttuu kuvaksi", kertoo Stig suurista seinämaalauksistaan.
”Yhteiskuntamme arvostaa tehokkuutta ja tuottavuutta. Taiteen arvo kuitenkin tunnustetaan”, kommentoi Stig ammatinvalintaansa. Työnteko Vallilan taiteilijatalon työhuoneella on Stigistä mukavaa. ”Olen raivannut itselleni pesäkolon, jossa ei tarvitse välittää vaatteiden likaantumisesta, kynän voi teroittaa lattialle, väriastiat tiskata kerran kuussa”, mies hymyilee.
Mieli täynnä musiikkia
Reggae-muusikko Antti ”Nopsajalka” Hakalan mielestä luovuus vaatii aikaa itsetarkkailuun. ”Minulle luovuus merkitsee oman tunteen toteuttamista”, hän pohtii. ”Luovassa tilassa ideat virtaavat”, kuvailee Antti. Luovaan mielentilaan voi päästä vaikka ratikassa istuessa tai tiskikonetta täyttäessä. Ideoista kypsyy vähitellen musiikkia. ”Biisit hahmottuvat usein valmiiksi pelkästään mielessäni”, kertoo Antti. Muusikon mukaan kyse on myös mielenharjoittamisesta. ”Muisti on kovalevyä varmempi tallennuspaikka”, Antti nauraa.
Luomisen tuskaa Antti kokee, kun ei ehdi toteuttaa vuolaasti virtaavia ajatuksiaan. ”Toisaalta jos ideat liian tekemisen myötä ehtyvät, tuntuu sekin hankalalta”, hän selittää. Antin työ on säveltämistä, sanoittamista, sovittamista, tuottamista, levyn tekoa ja keikkailua – sopivassa suhteessa ”Vahvuuteni on esiintyminen. En ole koskaan edes harkinnut muuta ammattia”, toteaa varhaisteininä keikkailun aloittanut nuori veteraani. Antin uusin levy 5 sormee ilmestyi vasta kauppoihin, kevään ja kesän mies keikkailee. ”Kesäklubi Kuningas-soundi ravintola Helsingessä alkaa taas toukokuun lopulla”, Antti muistuttaa.
Intuitio ohjaa aistien kulkua
"Luovuus on elämää ylläpitävää, eteenpäin vievää voimaa", pohtii koreografiksi Teatterikorkeakoulusta valmistunut Hanna Brotherus. "Sitä on kaikkialla ympärillämme ja kaikissa meissä", hän painottaa. "Luovuus on ihmisessä pinnan alla kuin sipuli tai siemen, joka tulee esiin sopivan sään ja valon ansiosta", Hanna vertaa.
"Oman luovan prosessin alkua on vaikea nähdä ja tunnistaa", Hanna kertoo. "Itsessäni luovuus ilmenee usein silloin, kun en pakottaudu tilanteeseen vaan heittäydyn ja annan intuition ohjata mieleni ja aistieni kulkua", pohtii liikkeen kautta ilmaisua ja merkityksiä luova taiteilija.
Hannan teoksille on leimallista tiedostava ja yhteiskunnallisiin ilmiöihin pureutuva näkemys. Kansainvälisiä palkintoja voittanut taiteilija on luonut persoonallisia ja kantaa ottavia tanssiteoksia työskentelemällä muun muassa lasten ja vanhusten kanssa. Esiintyjien autenttisuus ja läsnäolo näyttämöllä ovat tällaisissa teoksissa erityisen vahvoja. Parhaillaan taiteilija työstää 50-henkiselle Koiton laulun kuorolle tanssiteosta, joka esitetään elokuussa Zodiakissa Kaapelitehtaalla.
Teksti: Jenni Hakala
Kirjoittaja on Arabiaan juurtunut kiireinen äiti ja
työteliäs valtion virkamies.
Kuvat: Taika Ilola
Valokuvaaja on leikkisä ja kätevä monentekijä: valokuvaaja,
ympäristökasvattaja, järjestöorganisaattori, monitaiteilija.
Hän tekee kansainvälistä vapaaehtoistyötä, laulaa, tanssii.
Lisää Taikasta: www.taikailola.com
Tutustu myös muihin alueemme taiteilijoihin, mm:
-
Taiteilija Alvar Gullichsen, http://painters.fi/taiteilijat/g/gullichsen/
-
Kirjailija Juha Itkonen, kirjailija, mm. Myöhempien aikojen pyhiä, Anna minun rakastaa enemmän ja Kohti
-
Taidegraafikko Eliisa Isoniemi, http://isoniemi.oivamedia.fi/
-
Taidekäsityöläinen Jukka Isotalo, www.evolum.fi
-
Muusikko Jukka Leppilampi, http://www.myspace.com/jukkaleppilampi