Loviisa Kangas – Vain aikaa

344
Kuva2.jpg

Loviisa Kangaksen maalauksia Arabianrannan kirjastossa lokakuun ajan.

”Vain aikaa” –sarjan asetelmat ovat syntyneet kevään 2017 aikana. Kuvat ovat prosesseja, kohtaamisia, joiden lopputulos on aina ollut itsellenikin ennalta arvaamaton. Jokainen asetelma itsessään on vuoropuhelua materiaalien, intuitiivisten valintojen ja assosiaatioiden kesken. Jokainen kuva on myös ollut askel, joka on johtanut ja vaikuttanut seuraavaan kuvaan. Talvi ja pimeys vaihtuivat prosessin aikana hiljalleen kevääseen ja vehreyteen. Huomasin sen vaikuttavat myös kuvien sisältöön.

Johtolankana kuvasarjassa ovat Leena Keräsen ruukut, joiden ympärille jokainen asetelma kehittyi. Kuvien maailma on satua, jossa epätodelliset asiat ovat mahdollisia ja jopa toivottavia. Huomasin asetelmia rakentaessani myös muistelevani kiinalaisen maalauksen opintojani. Kasvitutkielmissa oli tärkeää saada kuviin elämän eri vaiheita; nuppua, kukoistusta ja jo kuollutta.

Metsäretkiltä ja puutarhasta mukaan tarttui puhuttelevia oksia, risuja ja kasvien osia. Keräily tapahtuu hyvin intuitiivisesti, vasta kuvausvaiheessa vähitellen selviää, mitkä elementit päätyvät samaan kuvaan. Kevään edetessä luonnossa, tuli kuviinkin mukaan elämää ja vihreyttä. Yhteistyö Syväsen kukkakaupan kanssa mahdollisti myös eksoottisempien asetelmien tekemisen. Sylillinen orkideoja tai eri värisiä gerberoita oli herkullinen haaste.

www.loviisakangas.com

www.artlainaamo.com/loviisa-kangas