Lähiseudulla on monenlaista kesätoimintaa nuorille

458

Kuohu-lehden levikkialueelta ja sen läheisyydestä löytyy monta nuorille suunnattua paikkaa. Käydään tutustumassa Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen ylläpitämään Arabian nuorisotaloon, Pihlajamäen nuorisopuistoon ja nuorten toimintakeskus Happeen.
Arabian nuorisotalo – Stadin siistein Music House
Arabia sai pari vuotta sitten upean nuorisotalon rantamaisemiinsa. Punaista ja mustaa hohkaava korkea sali on kuin tehty hengailua ja erityisesti bänditapahtumia varten. Talolla järjestetään vuosittain mm. JunnuVimma ja Äänen ja Vimman osakilpailuja sekä kuukausittain muita bänditapahtumia. Kahdessa treenikämpässä annetaan opetusta rummuissa, bassossa ja kitarassa sekä koko bändille. Bändit voivat käydä treenaamassa kämpillä myös itsenäisesti.
Musiikkitoiminnastaan tunnetulle talolle voi myös tulla vain tapaamaan kavereita, pelailemaan tai nauttimaan takkatulen loimusta.

  • Otamme mielellään vastaan uusia nuoria ja esittelemme taloa ja sen eri toimintoja. Kannattaa tulla tutustumaan joko bändi-iltaan tai muuten vaan, kehottaa nuoriso-ohjaaja Elina Salo.

Kesäksi Arabian nuorisotalo sulkee ovensa ja siirtää toimintansa Pihlajamäen nuorisopuistoon. 17.–18.5. järjestetään RockOut-festari Arabian nuorisotalon pihassa rannan puolella. Syksyllä talo aukeaa 31.8., jolloin klo 18 jaetaan bändivuorot ja klo 19 soitonopetusvuorot.
Aukioloajat 13.5. asti:
3.–6.-luokkalaisille
ma klo 14.00–16.30, ke–to klo 14.30–16.30 ja pe klo 15.00–17.00
13–18-vuotiaille
ke–to klo 17.00–21.00 ja pe klo 18.00–22.45

Arabian nuorisotalo sijaitsee osoitteessa Arabianpolku 1 A 2.
Lisää Arabian nuorisotalosta: nuoriso.hel.fi/arabia

Pihlajamäen nuorisopuistossa keskitytään monipuolisesti kesään
Kesä-Helsingin monipuolisin paikka nuorille on Pihlajamäen nuorisopuisto, joka tarjoaa pääasiassa 13–17-vuotiaille nuorille tekemistä laidasta laitaan. Puisto koostuu viidestä osasta: Freestyleparkista, RockAreenasta, Tyttöjen puistosta, Monitoimiareenasta ja PihlisCafésta. Nuorten pyörittämään kahvioon voivat pistäytyä kaikenikäiset.

Freestyleparkissa voi harrastaa mm. skeittausta, BMX-pyöräilyä ja temppurullaluistelua. Puiston yhtenä vetonaulana on dirt-rata. Tyttöjen puistossa on mm. amfiteatteri ja erilaisia keinuja sekä mahdollisuus harrastaa vaikka tanssia, teatteria ja taidetta.

Monitoimiareenalla voi pelata mm. katukorista, fudista, katusählyä ja nurmikentällä rugbya ja pesäpalloa. Lainaamosta voi käydä lainaamassa esimerkiksi BMX-pyöriä, frisbeitä ja koripalloja.

  • Kesän uutuus on RockAreena, jonne on tulossa viikoittain vaahtodiscoja ja bänditapahtumia, nuorisopuiston vastaava ohjaaja Laura Saarela kertoo.

RockAreenalla myydään erilaisia jäämehujuomia, joita tarjoillaan Vallilan ammattikoulun rakentamalla baaritiskillä. Keskiviikon PuskaRock-illoissa lavalle nousee kesän aikana lähes 60 bändiä.
Muita kesän kohokohtia ovat monipuoliset kurssit ja leirit. Valittavana on kymmeniä mahdollisuuksia jousiammunnasta teatteriin ja kitaransoitosta scoottaukseen. Tiistaisin 24.5.–21.6. liikuntaviraston FunAction rantautuu puistoon ja tarjoaa erilaisia liikunnallisia toimintoja. Ylen nuortenohjelmaa, Summeria, kuvataan puistossa 13.–17.6.
Lauran mielestä nuorisopuisto on siitä erityinen paikka, että nuoret ovat olleet vahvasti sitä suunnittelemassa.

  • Nuoret ovat tehneet paljon työtä, että ovat saaneet puistosta omannäköisensä. Onneksi niin monet nuoret ovat myös löytäneet tämän paikan, Laura toteaa.

Viime kesänä puistossa oli yli 10 000 kävijää kolmen aukiolokuukautensa aikana. Nuoret tulivat puistoon ympäri Helsinkiä.
Maria, 15, ja Matti, 14, kävivät nuorisopuistossa viime kesänä melkein joka päivä. Maria viihtyi vapaaehtoisena työntekijänä kahviossa ja Tyttöjen puistossa. Matin ehdottomia suosikkeja ovat Freestylepark ja BMX-pyörät.

  • Puistossa on parasta se, että siellä voi kokeilla niin monia erilaisia juttuja ja tavata kavereita, Maria ja Matti tuumaavat.

Ensi kesältä he odottavat erityisesti RockAreenan bileitä ja bänditapahtumia. Matti ei keksi puistossa mitään parannettavaa. Marialla on yksi toive:

Voi kun puistoon saataisiin uima-allas.

Marian toive on toteutumassa, sillä RockAreenalle aiotaan pystyttää pieni pulikointiallas.

Nuorisopuisto on auki arkisin:
18.5.–5.6. klo 14–19
6.6.–3.7. klo 10–20
4.7.–10.8. klo 12–19

Vaikka viikonloppuisin nuorisopuistossa ei ole järjestettyä toimintaa eikä paikalla ole nuoriso-ohjaajia, kaikki halukkaat ovat tervetulleita viettämään aikaa puistoon myös lauantaina ja sunnuntaina.
Nuorisopuisto ottaa mielellään vastaan vapaaehtoisia. Vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneet nuoret ja aikuiset voivat ottaa yhteyttä nuorisopuiston vastaavaan Laura Saarelaan, puh. 050 559 1759, tai sähköpostitse osoitteella pihlajamaen.nuorisopuisto@hel.fi.
Pihlajamäen nuorisopuisto sijaitsee osoitteessa Jengipolku 8.
Lisää nuorisopuistosta: nuoriso.hel.fi/nuorisopuisto

Nuorten toimintakeskus Hapessa tuunataan, pelataan ja kirjoitetaan kesäjuttuja

Nuorten toimintakeskus Happi pitää myös ovet auki kesällä. Nettikahvila tarjoaa mahdollisuuden surffailla netissä, lukea lehtiä, kahvitella ja tavata kavereita. Pelitalossa järjestetään avoimen toiminnan lisäksi ryhmiä, jotka kokoontuvat pelaamaan pc- ja lautapelejä.

Hapen porukka jalkautuu myös ulos. Kalasataman alueella järjestetään graffitityöpajoja ja lähistöllä voi pelata myös esimerkiksi korista. Hapen alakerrassa järjestetään tapahtumia nuorten toiveiden mukaan.

Fillaripajassa korjataan ja tuunataan polkupyöriä. Hapessa järjestetään myös ympäristötaideleirejä ja pidetään nuorten kesätoimitusta.

Happi on auki kesäkuussa juhannukseen asti. Heinäkuussa järjestetään leirejä, ja järjestöt tuottavat Hapelle omaa toimintaa.  

Nuorten toimintakeskus Happi sijaitsee Sörnäisissä osoitteessa Sörnäisten rantatie 31.

Lisää Hapesta: nuoriso.hel.fi/happi


Kaikki nuorisoasiainkeskuksen kesän toiminnat löytyvät osoitteesta nuoriso.hel.fi/kesastadi.

Teksti: Ulla Paukku
Kuvat: Hannu Nieminen