Kymmenvuotias Baltic Circle juhlii myös Arabiassa

249
9_medEia_04_C_Sanne_Peper.jpg
9_medEia_04_C_Sanne_Peper.jpg

Kansainvälinen Baltic Circle -teatterifestivaali lähestyy jälleen. Erilaisena kuin ennen. Millaisen Baltic Circlen sinä haluat kokea tänä vuonna? Tarjolla on tuhti kattaus esityksiä teattereissa ja pitkin kaupunkia, työpajoja netissä ja Ruotsin laivalla, klubeja Universumissa ja vaikkapa kymmenvuotisbrunssi Q-teatterilla, jos se sattuu reittisi varrelle.

Vuosia menestyksekkäästi ympäri maailmaa kiertänyt amsterdamilainen Dood Paard nähdään vihdoin Suomessa Baltic Circle -teatterifestivaalilla marraskuussa. Ryhmä tuo Suomeen kaksi teosta. MedEia esitetään perjantaina 19. marraskuuta ja ryhmän tuorein ensi-ilta Answer Me lauantaina ja sunnuntaina. Molemmat esitykset ovat Mediakeskus Lumessa.

4_wearing_the_territorial.jpg 

Festivaali ei tänä vuonna näy pelkästään teatteritiloissa vaan katsojat voivat tietoisesti tai jopa ennalta arvaamattomasti olla mukana esityksissä ympäri Helsinkiä marraskuun 17.–21. välisenä aikana. Festivaalin keskeisin kohtaamispaikka on Universumin tiloihin Perämiehenkadulle rakennettu ohjelmallinen Lounge, joka kokoaa joka ilta yhteen koti- ja ulkomaiset teatterintekijät ja katsojat.

Kun kansainvälinen teatteriverkosto Baltic Circle ensimmäisen kerran toi Suomeen ulkomaista teatteria vuonna 1996, ei pääkaupunkiseudulla oltu juuri nähty lähialueen teatteritaiteen tuoreimpia virtauksia. Q-teatterin jäsenet Erik Söderblom ja Jukka Hytti alkoivat suunnitella teatterifestivaalia, joka Itämeren mukaan sai nimekseen Baltic Circle.

3_magic_flute_vonkrahl__peeter_jalakas.jpg
 

Tammikuussa vuonna 2000 kaikki oli valmista: kuusitoista teatteria kahdeksasta maasta toi pääkaupunkiseudun näyttämöille yhteensä 38 esitystä. Seuraava festivaali järjestettiin marraskuussa 2003. Vuodesta 2007 alkaen festivaali on ollut jokavuotinen.

Uuden kynnyksellä mennään nytkin. Kymmenvuotias Baltic Circle törmäyttää tänä vuonna teatterin ja kuvataiteet keskenään kokeellisessa Tryout-hankkeessa, joka esittelee kuva- ja performanssitaiteilijoita teatterikontekstissa. Esitysten tuonti on kehittymässä kansainvälisiksi yhteistuotannoiksi. Q-teatterin molemmat näyttämöt on valjastettu hankkeen käyttöön. Ruotsalaisen Leif Holmstrandin Wearing the Territorial (Down) ensi-ilta 18. marraskuuta on Puoli-Q:n valtaava elävä installaatio, johon on vapaa pääsy.

9_medeia_04_c_sanne_peper.jpg