Kustaanpolku hurmaa 1500-luvun tyyliin

436
kustaanpolku_untitled_panorama103.jpg
kustaanpolku_untitled_panorama103.jpg

Ruotsi-Suomen kuningas Kustaa Vaasa perusti Helsingin kaupungin ja rakennutti kuninkaankartanon vuonna 1550 paikalle, joka nykyään on Tekniikan museon saari Vanhassakaupungissa. Kuningas halusi Suomeen vahvan kaupungin, joka olisi sopiva kilpakauppapaikka Tallinnalle, silloiselle Räävelille. Vantaankosken alueesta tulikin nopeasti keskeinen linnake, joka työllisti lukuisia käsityöläisiä ja Raumalta ja Porvoolta pakkosiirrettyjä porvareita. Muutaman vuoden kuluessa Kustaan koko hanke kärjistyi omaan mahdottomuuteensa, ja kaupunki pala palalta purettiin.

Kaupungin tarina esitetään kiehtovana draamana Metropolian kesäteatterissa. Alle puolentoistatunnin aikana neljä näyttelijää kuljettaa katsojaa kohti tulkintaa siitä, miksi Kustaan visio ei loppujen lopuksi ottanut tulta. Esitys on tehty läheisessä yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon kanssa. Kustaanpolun teemoja ovat epäluulo, rakkauden ikärajat, sekä 1500-luvun intohimoinen pohjolanihminen.

Teos on osa Urbaani luovuus -hanketta, joka kehittää alueellista hyvinvointia ja pohjustaa Kaupunkihistoriallisen puiston syntyä Vanhaankaupunkiin. Esityskausi alkaa koululaisesityksin 11.5. ja päättyy 17.6.

Alueen asukkaille on vapaa pääsy kaikkiin koululaisesityksiin!

Lue lisää www.arabianranta.fi/vanhakaupunki

tai joonas.antikainen@metropolia.fi