Kotiseutumatkailua ja historian oppitunteja

494
jenni_mv.jpg
jenni_mv.jpg

Helsinkiin ja sen historiaan voi tutustua lukemalla romaaneja. Moni kaunokirjallinen teos vie lukijansa joko nykyiseen tai jo menneeseen Helsinkiin. Kun Mika Waltarin Komisario Palmut ja Henrik Tikkasen osoitekirjat on luettu, kannattaa tutustua uudempaan, viime vuosina ilmestyneeseen kirjallisuuteen. Tässä muutama esimerkki – kerro oma vinkkisi netissä osoitteessa www.artova.fi!

Outi Pakkasen suosituissa dekkareissa liikutaan usein Helsingissä ja varsinkin Lauttasaaressa.

Tuomas Vimma tarjoaa varsin erikoista urbaanielämän kuvausta romaaneissaan. Niissä liikutaan niin Punavuoressa (esim. Helsinki 12) kuin Kaivopuistossa ja kaupungin hienoimmissa ravintoloissa ja Stockan Herkussakin (esim. Gourmet).

Siri Kolu julkaisi viime vuonna esikoisromaaninsa Metsänpimeä. Sen tapahtumat sijoittuvat osin Kallioon – kaupunginosaan, jota ovat aiemmin kuvanneet esimerkiksi Pirkko Saisio ja Anja Kauranen.

Kallioon sijoittuu myös Mikko Rimmisen yhden päivän kertomus Pussikaljaromaani.

Tämän hetken tunnetuimpia (vanhan) Helsingin kuvaajia lienee Kjell Westö. Leijat Helsingin yllä kuvaa mm. Munkkiniemeä ja Finlandia-voittaja, usealle kielelle käännetty Missä kuljimme kerran upealla tavalla mm. Etelä-Helsinkiä ja Kalliota, sekin. Kuvitettu painos vie todelliselle aikamatkalle ja on myös hyvä lahjakirja. Syksyllä ilmestyvä uusin Westö sijoittuu ennakkotietojen mukaan myös Kallioon, tuohon kirjailijoiden suosikkikaupunginosaan.

Rakkaudesta Helsinkiin

Monipuolisesta pääkaupungistamme on ilmestynyt tietysti myös monta valokuva- ja fiilistelyteosta.

Meiju Niskalan sarjakuvamainen Olet tässä (Helsinki) tarjoaa kepeästä ulkoasustaan huolimatta runsaasti valokuvia menneestä Helsingistä ja tietoa sen historiasta ja nykypäivästä. Leikekirjaa muistuttava teos on tarkoitettu opas- ja tehtäväkirjaksi Helsinkiin tutustavalle. Hauska kirja sopisi vaikka tuparilahjaksi helsinkiläistyneelle nuorelle.

Kirjailija Bo Carpelanin ja valokuvaaja Pentti Sammallahden hieno Staden – Kaupunki taas sopii kenelle tahansa historiasta, koskettavista vanhoista valokuvista ja kauniista runoista pitävälle. Pieni suuri kirjanen valittiin v. 2006 vuoden kauneimmaksi kirjaksi, ja nelikielisyydessään (suomi, ruotsi, ranska, englanti) se suorastaan haluaa tulla annetuksi lahjaksi. Kirjan runot ja kuvat sopivat kaikille Helsingin ystäville. Vai mitä sanotte esimerkiksi tästä?

Kaupungissa, jossa on vanhoja taloja,
auringonvalokin on yksin,
painuu mailleen.
Ovatko varjot keväisiä,
tuoksuuko meri?
Puut, linnut,
ihmiset,
kun olin lapsi,
olivat sunnuntait
niistä autiot.

Meiju Niskala: Olet tässä (Helsinki). Avain 2008.
Bo Carpelan, Pentti Sammallahti: Staden – Kaupunki. Opus 45. Pentti Sammallahti 2006.


Jenni Saarilahti

Kirjoittaja on espoolainen copywriter, joka harrastaa kirja-arvostelujen kirjoittamista ja pitää Arabian seudusta ja Vanhankaupunginlahdella retkeilystä.

 

Kirjava kulma esittelee kiinnostavia kirjoja, jotka liittyvät lehden teemoihin.