Kolmas Kerros tarjoaa työyhteisön ja työrauhan

555

Kun hyvä ja innostunut porukka on koossa, niin pienet hankaluudet eivät estä yhteistyötä. Niin päätti viisitoista Tapanilasta muuttavaa taiteilijaa perustaa oman yhteisön Arabianrantaan, Hämeentie 157. Kun työtila saatiin 3. kerroksesta, muodostui yhteisön nimeksi Kolmas Kerros ry., joka aloitti toimintansa viime elokuussa. Heti alussa huomattiin, että pienet työhuoneet olivat kuumaa kamaa ja loppuivat kovan kysynnän vuoksi. Niin laajennettiin, ja nykyään tilassa työskentelee 40 taiteilijaa. Taidemaalareita on eniten, mutta mukana on myös valokuvaajia, graafikoita kuvanveistäjiä ja suunnittelijoita.

Yhteisöllisyys on tärkeä asia kaikille, ja sitä myös korostetaan jäseneksi valittaessa. Yhdistyksessä kokoontuu säännöllisesti erilaisia aktiviteetteja kuten luovuus- ja croquispiirustusryhmät. Iso joukko tarvitsee yhteisen nimittäjän: mukana kun on uransa alkuvaiheessa olevista ja iältäänkin kaksikymppisistä taiteilijoista aina kannuksensa ansainneisiin tosi tekijöihin asti. Elämänvaiheet ja elämäntavat voivat olla erilaisia, mutta kun työhuoneen ovi on kiinni, kunnioitetaan häiritsemättä toisen työrauhaa.

Kolmas Kerros ry. on perustanut myös oman gallerian töiden esittelyä varten. Myös muualla olevat kuvantekijät ovat olleet innostuneita asiasta; vuokra kun on halpa ja tilassa on hyvä valo. Monien taiteilijoiden ongelma on se, että pääkaupungin galleriat ovat huippuhintaisia ja jonot vuosien mittaisia. Taiteilija haluaa työnsä esille kohtuuajassa ja kohtuuhinnalla. Luovuus pyrkii aina esille ja tarvitsee yleisönsä.

Myös osamaksulla voi ostaa taidetta, tämä systeemi on nimeltään Väri väriltä. Ajatellaan siis maksettavan yhdessä kuussa punaiset värit, seuraavassa kuussa siniset jne. Tällä tavalla ei taiteen ostaminen tule liian kalliiksi, vaan maksut voi räätälöidä oman budjetin mukaiseksi.

Taiteilijat viihtyvät hyvin uudessa paikassaan; ympärillä leviää vanhan Helsingin historia, upea Annalan puutarha, Vantaankoski ja tiivis taidekeskittymä taidekouluineen. Ilmassa tuntuu kulttuurin tuoksu.

Tuula Lukkarinen

Lähemmät tiedot työtiloista ja galleriatoiminnasta:
Juhani Oikarinen 040 556 8032 ja Eevu Pesonen 040 7017 950.

Taidemaalari Tuula Lukkarinen on taideyhteisö Kolmas Kerros ry:n perustajajäsen. Tuula on järjestänyt näyttelyitä Suomen lisäksi mm. Ruotsissa, Saksassa ja Englannissa.

Kuohu 1/2010