Kirkon rauniot

1284
33

Helsingin kaupungin ensimmäinen kirkko sijaitsi 1550-luvulla tällä paikalla, lähellä nykyistä Kustaa Vaasan tietä. Kirkko oli käytössä 1500 -luvulta 1670-luvulle saakka, nyt siitä on jäljellä enää kivijalka. Kirkkoraunion sisällä on alankomaalaisen kauppiaan Hans van Sandenin kettingeillä ympäröity hauta. Hautapaasi on kopioitu kaivauksissa löydettyjen hautapaaden palojen perusteella. Vanhankaupungintien toisella puolella on yksi Toukolan vanhimmista rakennuksista, ns. Spaakin talo 1700-luvulta. Kirkon raunioilla on silloin tällöin pidetty ulkojumalanpalveluksia.

Kirkon rauniot
kirkon raunitoKellomäellä on sijainnut Helsingin kaupunkiseurakunnan kirkko, myöhempi hospitaalikirkko. Se mainitaan ensimmäisen kerran alkuvuodesta 1553 kaupunkilaisten pyytäessä kuninkaalta sakkorahojen käyttämistä kirkon rakentamiseen. Kirkko oli puinen, noin 10 metriä leveä ja 20 metriä pitkä. Arkeologisissa kaivauksissa kirkon lattian alta on löydetty noin 130 arkkuhautausta, sekä kirkon irtaimistoa. Kirkko sijaitsi ilmeisesti koko kaupunkiajan rakennetun kaupunkialueen luoteiskulmassa. Kallioinen Kellomäen rinne oli tässä kohdin hautauksiin sopiva tasainen hiekkaterassi. Kirkon sijaintiin vaikutti varmasti myös tulipalovaara, jonka takia kirkot sijoitettiin kaupunkialueiden laitamille. Yleistä oli myös kirkon ja päätorin sijainti erillään toisistaan. Kivimuurin rajaaman kirkkotarhan keskellä sijainneesta rakennuksesta on jäljellä suurista luonnonkivistä tehty kivijalka. Kirkon raunioille oli 2000-luvun alussa suunnitteilla Roy Mänttärin suunnittelema kevytrakenteinen telttamainen katos, mutta sitä ei ole toteutettu.

 

muistokivi

Kirkkoraunion sisällä, kuoriosassa, on 1866 löydettyjen hautapaaden palojen perusteella Robert Stigellin 1890 tekemä kopio 1500-luvun loppupuolella vaikuttaneen alunperin alankomaalaisen kauppiaan Hans van Sandenin hautapaadesta. Tekstissä ja kuvioissa on tiettävästi virheitä, sillä raastuvankirjan mukaan Hans van Sanden eli vielä vuonna 1594.

(Narinkka 1994, Helsinki 1550-1640, s.35.)

Tunnistatko tai tiedätkö Hans van Sanden hautapaaden merkkien alkuperän? Kerro meillekin!

 

 

 

 

 

Toukolan vanhin rakennus

Toukolan vanhimmasta rakennuksesta on ainakin kahdenlaista tietoa. ”Tarinoiden Helsinki” kertoo, että se on todennäköisesti Otto Waseniuksen 1830 rakentama huvila Annalan ”kartano”, eli Villa Anneberg. Kirkonraunion kohdalla Vanhankaupungintien toisella puolella sijaitseva rakennus on ns. Spaakin talo, joka on ilmeisesti Forsbyn tilaan kuulunut rakennus, perinteen mukaan renkitupa, 1700-luvun lopulta. Nimi tulee rakennuksessa asuneesta konstaapeli Spaakista, joka toimi aiemmin Vanhankaupungin poliisina. Talo oli vuosina 1927-61 Spaakien hallussa.

Vanhankaupungin konstaapeli Karl Spaak (1862-1942) oli paikallinen kuuluisuus. Hän asui toimipaikallaan yli neljäkymmentä vuotta. Vuodet 1900-1927 hän asui poliisikamarin yhteydessä olevassa asunnossa (Hämeentie 162), ja sen jälkeen eläkepäivinään ”Spaakin huvilassa” Kellomäen rinteellä. Aluksi poliisikammari oli vanha vesilaitoksen asunto. Vuonna 1914 kaupunki rakensi poliisikonttorin. Spaakin talo on suojeltu, siinä on kolme betoniputkaa kaltereineen, jotka ovat suojeltu osana kokonaisuutta. Vuonna 2004 kaupunki myi talon asumiskäyttöön. Rakennuksen on piirtänyt kaupunginarkkitehti Karl Hård af Segerstadt, joka on piirtänyt esimerkiksi Kallion kirjaston.

Karl Spaak Vanhankaupungin poliisiVanhakaupunki kuului 1900-luvun alussa Helsingin viidenteen poliisipiiriin, jonka pääasema oli Hermannissa ja Vallilassa. Spaak kävi virkatehtävissään myös Helsingin maalaiskunnan puolella ja toimi Vanhankaupunginlahden luonnonrauhan vartijana, ilmeisesti aluetta vuokraavien Waseniusten toimeksiannosta. Spaak puuttui luvattomaan metsästykseen ja kalastukseen. Ensimmäisen maailmansodan vuosina hän joutui usein puuttumaan venäläisten matruusien ammuskeluun lintulahdella. 1920-luvulla ongelmana olivat lyseolaiset, joilla oli ornitologista kiinnostusta. Joillakin heistä oli jopa koulun toimeksianto munien keräämiseen.

Teksti Eero Haapanen; kuva: Karl Spaak, Vanhankaupungin poliisi (Mirjam Spaakin yks.kok)

 

edellinen reittipiste

seuraava reittipiste