Kirjava Kulma

570

LOISTAVA LÄHTÖ

Leila Simonen
Voimapaja 2011
410 s.

Leila Simonen on kirjoittanut viidennen dekkarinsa, jossa hän vie rikospoliisi Susanna Susi Teräsvuon tutustumaan luksusvanhuutta elävien naisten maailmaan. Teräsvuo kuuntelee eläkeläisnaisten keskustelua, jossa he kertovat, etteivät halua viettää loppuelämäänsä vaipoissa lääkkeitä täyteen pumpattuina, vaan haluavat itselleen loistavan vanhuuden ja – loistavan lähdön.

He ovat liittyneet kommuuniin, ostaneet samasta kerrostalosta useita asuntoja ja päättäneet käyttää varallisuutensa ahneilta perillisiltään vain itsensä hoitamiseen. Miten käy, kun mummo hurahtaa kolmekymmentä vuotta itseään nuorempaan mustaan poikaan? Kuka uhkaa vaurastuneiden tasa-arvonaisten oikeutta onneen ja nautintoon?

Vanhustenhuolto on poliisi Susi Teräsvuollekin ajankohtainen, koska hänen rakas Ida-tätinsä on sairastunut alkavaan Alzheimerin tautiin, ja tädin
hoidon järjestäminen on Teräsvuon vastuulla. Onnela on yksityinen, kallis ja laadukas hoivakoti, jonne Teräsvuo vie Ida-tädin. Jännitysromaanin keinoin Leila Simonen ruotii vanhuspolitiikkaa, hoivamarkkinoita, dementiaa ja eutanasiaa unohtamatta huumoria ja iloa.

Leila Simonen on Arabianrannassa asuva yhteiskuntatieteiden tohtori ja sosiaalipolitiikan dosentti. Tiedenaisen uralta hänellä on satoja julkaisuja. Hän suosii tyylikästä köyhäilyä ja harrastaa luomuviljelyä, salsaa ja maratonjuoksua. Loistava lähtö on Simosen mainioista dekkareista ehdottomasti paras. Dekkarin aihepiiri tuli lähelle, kukaan meistä ei selviä elämästä hengissä. Miten sinä haluat elää sitten kun et enää jaksa juosta tai tanssia tai pitää itsestäsi huolta? Loistava lähtö antaa hyvään ikääntymiseen ja vanhusten palveluihin oivia ajattelun aineksia.

Teksti: Leena Puranen
Kirjoittaja alias Ivan Tykki on kirjoittanut Ripaskaa!ja Tarantellaa!dekkarit.