Kirjastomuusikko maaliskuun keskiviikkoina Arabianrannan kirjastossa

430
otto_puku_melodica_vaalea tausta netti.jpg

Hyvän vastaanoton saanut kokeilu jatkuu Arabianrannan kirjastossa maaliskuun ajan. Kirjastomuusikko Otto Taipale on tavattavissa keskiviikkoisin eli 6.3., 13.3., 20.3. ja 27.3. klo 9.30-12.30. Ohjelmassa on musiikillinen tuokio lapsille klo 9.30, musisointia asiakkaiden kanssa sekä luennot klo 10.30 alkaen.

Nuotinluku, 6.3.2019

Nuottiviivasto on monelle tuttu koulusta ja harrastuksista, mutta millainen logiikka tämän laajasti käytetyn järjestelmän taakse kätkeytyy? Miksi välillä käytetään ylennyksiä ja alennuksia? Miksi käytetään eri nuottiavaimia?

Tällä luennolla avataan nuottiviivaston lainalaisuuksia sekä sen historiallista kehitystä. Käsittelemme nuottiviivaston kahden peruselementin, sävelkorkeuden ja rytmin lukemisen perusteet. Luennon aikana on myös mahdollista kysyä täsmäkysymyksiä omista nuottiesimerkeistä tai kirjaston nuottimateriaalista.

Luennolle ovat tervetulleita uudet ja kokeneemmat nuotinlukijat. Voit ottaa luentoa varten mukaan omia nuottejasi. Älylaitteeseen ladattavalla pianosovelluksella voit kokeilla itse luennon aikana havaittavia ilmiöitä. Esimerkiksi Perfect Piano -sovellus sopii luennon tarpeisiin (Revontulet Soft Inc, iOS sekä Android).

Itsenäistä rytmiikkaa nuoteista ja ilman, 13.3.2019

Miten nuoteista voi saada aikaan svengaavaa rytmiä? Mitä musikantin päässä täytyy tapahtua, jotta muiden soitannasta saa kiinni? Mitä sanastoa muusikot käyttävät puhuessaan rytmistä?

Tällä rytmiikkaluennolla etsitään vastaukset näihin kysymyksiin ja perehdytään käytännön työkaluihin, joita voi käyttää oman rytmiikkansa kehittämiseen. Aiheita harjoitellaan kehorytmiikan sekä kuunteluesimerkkien avulla.

Tälle luennolle voivat osallistua kaikki rytmeistä kiinnostuneet riippumatta siitä, kuinka rytmitajuisena itseään pitää.

Harmonian jatkoluento: sointuasteajattelun syventäminen, 20.3.2019

Mitä erilaisia tunnelmia ja maisemia voidaan luoda pelkästään sointuja käyttämällä? Ovatko jotkin ilmiöt yleisempiä kuin toiset? Tällä luennolla tutustaan yleisiin harmonisiin ilmiöihin monipuolisten kappale-esimerkkien avulla. Pohdimme harmonian roolia eri musiikkityyleissä sekä tutustumme käytännön työkaluihin, joilla voi itse luoda erilaisia tunnelmia.

Tämä luento on jatkoa 31.1.2019 pidetylle luennolle. Käsittelemme päivän aiheita edeltävän luennon käsitteiden, kuten duuri- ja mollisointujen avulla. Luennolle voi valmistautua palauttamalla mieleen erilaisia sointuja, intervalleja ja asteikkoja. Alkavat ja kokeneemmat harmoniasta kiinnostuneet, tervetuloa!

Yhden kappaleen syväanalyysi, 27.3.2019

Maaliskuun viimeisellä luennolla puretaan yksi kappale atomeiksi asti. Valikoitua kappaletta analysoidaan monipuolisesti eri lähtökohdista, ja erityinen huomio kiinnittyy rytmien, harmonian ja melodian väliseen. Päivän kappaleesta tutkitaan myös sen tyyliä, rakennetta sekä sanoitusta.

Luennolla analysoitava kappaleen valinnassa otetaan huomioon myös yleisön toiveet

Vapaa pääsy! Kirjastomuusikkokokeilu on osa Arabia135Musiikkia! -projektia.

https://www.facebook.com/events/521715645019338/