Kino Sheryl – Sodan murtamat -elokuvan erikoisnäytös to 29.9. klo 18.00 Sampo-sali

357
SODAN MURTAMAT teaser vaaka.jpg

Torstaina 29.9. klo 18.00 erikoisnäytöksenä uunituore kotimainen dokumenttielokuva Timo Korhosen Sodan murtamat. Paikalla näytöksessä ohjaaja Timo Korhonen ja leikkaaja Tuuli Kuittinen näytöksen jälkeen. Keskustelussa paneudutaan elokuvan rakenteeseen – leikkaukseen – ja dokumenttielokuvan tekemiseen. Sekä niihin kysymyksiin, jota sinä haluat esittää elokuvan nähtyäsi!

Sodan murtamat on luova dokumenttielokuva nuorista miehistä, kotka lähetettiin puolustamaan rauhaa, mutta toivat sodan kotiin. Tarinan kertovat sodassa järkkyneiden miesten lapset.

”Hauraina, turvattomina ja pelokkaina eivät näyttäydy vain sotilaiden lapset vaan ennen kaikkea sotilaat itse” kirjoittaa Suvi Annola Rakkautta ja Anarkiaa –festivaalilla elokuvan esittelyssä. Elokuvan ennakkoon nähneet sotiemme veteraanit pitävät elokuvaa tärkeänä sen ajankohtaisuuden vuoksi, ja suurten ikäluokkien edustajat ovat tunnistaneet tarpeen, johon Sodan murtamat vihdoin antaa mahdollisuuden – yhteisen trauman käsittelemiseen yhteisössä, jossa sen parissa on eletty. Kolmannen sukupolven edustaja pohti pitäisikö isän tai isoisän kanssa vähän puhua.

Haastatteluiden ohella elokuvan muina elementteinä ovat sotilaiden kirjeet rintamalta, psykiatriset potilaskertomukset ja puolustusvoimien rintamakuvaajien materiaali, joka on ensi kertaa tätä elokuvaa varten skannattu suoraan originaaleista. Ensi kertaa dokumenttielokuvassa käytetyt sotapsykiatristen sairaaloiden potilaskertomukset kertovat pelkistetysti siitä, miten kohtuuttomissa oloissa trauma syntyi ja miten kömpelösti psykiatria sen kohtasi.

Sodan traumat ja niiden periytyminen sukupolvia eteenpäin on aiheena useimmille meistä oma- tai sukukohtainen – hyvin kiinnostava ja varsin vaikea. Omat suomalaiset tarinamme, kokemukset ja niistä puhuminen on paitsi meille kansana kollektiivisesti tärkeää, myös aiheena hyvin ajankohtainen Eurooppaan virtaavien sodan traumatisoimien pakolaisten muodossa. Tärkeitä teemoja elokuvassa ovat nuoruus, rohkeus, perheiden arki sekä selviytyminen.

Kino Sheryl, Hämeentie 135 C, Sampo-sali. Liput 8 €.