Kilpailunäytökset

1358
Näytös 1 PINNAN VÄREITÄ Kuvajaiset

 

AFF-­KILPAILUNÄYTÖKSET   

1.  PINNAN  VÄREITÄ  (105min) La 10.9. klo 14.00    

Kuva elokuvasta Kuvajaiset.


Saari (6:00) / Ella Mikkola
SAARI on kymmenen vuotta sitten kuvatuista kotivideoista muovattu videokollaasi, joka kertoo muistosta ja sen menettämisestä. Dokumentaarisen ja kokeellisen elokuvan rajoja rikkova teos kuvaa teini-ikäisen ’menneen minän’ silmien kautta subjektiivista muistoa, joka muuttuu koko ajan etäisemmäksi. Saareen voi palata enää tallennettujen muistojen kautta, mutta voiko muistoa tallentaa ikuisesti?

Muistikuva (3:47) / Sanna Liljander
Elokuva muistoista ja muutoksesta. A film about memories and change.

The Move (19:00) / Maija Hirvonen
“Aine on muistia, me ollaan muistista, sanotaan nyt sitten vaikka luojan”. Mirkka Rekola, (1931-2014) on runoilija ja aforistikko, joka on asunut pienessä Ullanlinnan ullakkoasunnossa 50 vuotta. Nyt on tullut aika muuttaa pois, sillä pitkän sairastelun myötä liikkuminen on käynyt liian vaikeaksi ja asuntoon jää loukkuun. Muutto on runollinen dokumenttielokuva lähtövalmisteluista ja pakkaamisesta. Se on myös jonkinlainen tilinpäätös eräästä eletystä elämästä.

Sipulinkuori (3:23) / Reeta Elviira Hietaranta
Kun elämä erottaa, voivatko he enää juurtua mihinkään? Minkä läpi heidän olisi mentävä jälleen kohdatakseen? Elokuva on paperille piirretty animaatio ikävästä toisen luo.

To Melt (7:05) / Minna Långström
Somewhere in time a person carries a package, then drops it to the ground with a crash. Someone else explores the content of the box. The story is repeated in what first appears to be an endless loop.

Mausoleum (26:00) / Lauri Randla
Miksi toveri Leninin sarkofagissa on kärpänen? 

Kuvajaiset (7:00) / Juho Fossi & Jesse Jalonen
Vloggari kohtaa kuvajaisen. 

Katve (23:49) / Taneli Suoranta ja Hans Barck
Sami vie vakavasti halvaantuneen veljensä toipumismatkalle saariston rauhaan ja pian huomaa tuntemattoman hahmon liikuskelevan mökin liepeillä. Muukalainen tulee päivä päivältä lähemmäksi, kunnes…

One (7:45) / Juha van Ingen
ONE-teoksen lähtökohtana on matkapuhelimella kuvattu video. Kameran tekniikka ei ole pystynyt käsittelemään näkemäänsä ja videolle on tallentunut alkuperäisen näkymän sijaan mystinen häiriö. Mikä häiriön aiheutti? Mikä on se hetki tai asia jota on yritetty tallentaa? Onko kuvassa suuri planeetta vai pieni solu? Kenties kuvassa on ihminen tai vaikkapa Jumala? ONEn äänimaisema on 60-luvun sci-fi elokuvien ääniraidoista muokattu kunnianosoitus suurille kysymyksille.

 

2.  JUMALIEN  KÄMMENILLÄ  (101min)  La 10.9. klo 16.00    

Näytös 2 JUMALIEN KÄMMENILLÄ Finsensus

Kuva elokuvasta Finsensus.
 

Finsensus (9:00) / Marton Jelinko
Kolmen ässän hallitus tekee kipeitä leikkauksia, suoraan kansalaisen ihoon…

Men at Home (7:42) / Nelli Kampman
Ali Alyasiri on jättänyt taakseen kotinsa Irakissa ja hakee turvapaikkaa Suomesta. Odottaessaan turvapaikkapäätöstä hän asuu Helsingissä Kaarlenkadun vastaanottokeskuksessa. Turhautuminen, väsymys ja paha olo ravistelevat Alia hänen odottaessaan päätöstä turvapaikasta. Epätietoisuus painaa ja joka päivä Ali herää uudelleen tietämättä missä hänen kotinsa tulee olemaan.

Porojen Maihinnousu (6:08) / Antti Kyrö
Suomalainen porolauma tekee rynnäkön Tallinnaan. Virolaiset jäävät öykkäröivän sotajoukon jalkoihin, kun Veteraani, lauman johtaja, johdattaa porot paikalliseen viinakauppaan. Nuori alokas päättää tehdä toisin ja lähtee omille teilleen aistimaan kaupungin kulttuuria ja ilmapiiriä.

Waste no. 2 Wreck (9:51) / Jan Ijäs
Wreck (Lampedusa, Italy, 2015) was filmed in 2014 and 2015 in the graveyard for refugee boats on the Italian island of Lampedusa. It is a story about how the value of garbage and rubbish can surprisingly change.

Miles to Go Before I Sleep (13:00) / Hanna Hovitie
Kun Achat oli seitsemänvuotias, hänen vanhempansa lähettivät hänet Kongosta adoptoitavaksi Ranskaan. Hänen adoptioäitinsä kuoltua vuosien tavallinen elämä vaihtui painajaiseen. Elokuva on tarina ihmiskaupan uhriksi joutumisesta, pakolaisuudesta ja identiteetin kadottamisesta.

Landlording S01E02 ‘Public Funding’ (7:28) / Kimmo Modig & Tuomas A. Laitinen
Landlording is a series based around Kimesco, a young real estate mogul. Kimesco shares his views on public funding and myriad other issues, all related to real estate developing. The series is directed and conceived by Tuomas A. Laitinen & Kimmo Modig, 2014-.

History Bleeds Under Your Fingernails (7:20) / Azar Saiyar
Ennen uskottiin, että vasenkätisyys altisti lapsen rikollisuudelle, tyhmyydelle, moraalittomuudelle. Siksi vasenkätisyyttä pyrittiin kitkemään pois lapsista. Väärää kättä käyttäviä rangaistiin. Käsien käyttöä estettiin erilaisin viritelmin.Historia valuu kynsien alta on videoteos vasemman käden koulimisen historiasta ja ryhmään sopimattomien kehojen koulimisen kulttuurista.

Paratiisiteoria (4:45) / Merja Heino
Paratiisikuvaelma, jossa luonto voittaa: Video alkaa arkaaisesta alkumaailmasta, johon pikkuhiljaa alkaa nousta kulttuuriin viittaavia elementtejä: kasveja, maatalouseläimiä, alkeellisia rakennuksia. Kasvillisuus lisääntyy ja saa sademetsämäisiä piirteitä ja lisää eläimistöä. Tästä maisemasta kamera liukuu kohti kehittynyttä (renessanssin) rakennettua ympäristöä, josta saamme nauttia vähän aikaa, kunnes kasvillisuus peittää kaiken alleen. Lopussa kamera zoomautuu ruususeinään, josta aukeaa portti Paratiisi-maisemaan: puut ja kasvit kukkivat, vaaleanpunainen flamingo tepastelee iltapesulle, ja krokotiili sulkee haukotellen silmänsä. Yö peittää maan. Paratiisikertomuksissa paratiiseilla on samanlaisia ominaisuuksia kulttuurista riippumatta. Videon ideana on luoda visuaalinen, paratiisillinen elämys, joka hyödyntää näitä yleismaailmallisia paratiisiominaisuuksia.

Red (21:45) / Kati Roover

Farewell (3:20) / Risto-Pekka Blom
A film about the disappearance of our familiar earth and about personal longing.

 

3.  MASCULINIA  (117min)    La 10.9. klo 18.00  

Näytös 3 MASCULINIA tagmeintinder

Kuva elokuvasta Täg me in Tinder.
 

Let’s Curate! (4:37) / Risto-Pekka Blom
The culmination of artistic work is when you are permitted to curate the works of others. Let’s Curate! portrays the narcissistic world of selfies and the act of curating itself.

Yli hilseen (16:00) / Ida Karokoski
1970-80-lukujen vaihde oli aikaa, jolloin punk rantautui Suomeen ja ymmärrettiin, että kuka tahansa saattoi perustaa bändin. Se oli myös aikakausi, jolloin kuka tahansa saattoi perustaa oman lehden, tuttavallisemmin zinen. Niitä perustettiinkin – vuosina 1977-1982 yhteensä jopa tuhat kappaletta. Hilse-pienlehden 17-vuotias perustaja Kimmo Miettinen tuskin osasi aavistaa seurauksia kehottaessaan nuoria harrastelijoita ympäri Suomen kopiokoneiden äärelle. Tämä dokumentti kuvaa Hilse-lehden tarinan.

Of Sheep and Men (6:06) / Iiro Holopainen
Tarina lampaiden yhteiskunnassa elävästä Daavidista, joka eräänä aamuna havahtuu siihen että hän ei ehkä olekaan lammas.

Fively Sensitive (15:16) / Vera Anttila
Lyhyt kokeellinen dokumentti miehestä ja herkkyydestä. Haastateltavana on viisi ihmistä, viisi tarinaa jotka keskustelevat keskenään muureista, tabuista ja kokemuksista miehistä ja miehenä.

A Friend (2:18) / Pekka Sassi
Happy hippie kinetic film. A Friend is a contructive abstract short film about something cold and distant turning into warm and friendly. It’s a kinetic folksong. Hooray to Liz Rhodes and Donovan.

Napoleon ja minä (14:57) / Kari Paananen
Kaksi vanhaa ystävää palaa nuoruutensa elokuvantekoharrastukseen. Yhdeltä filmikelalta löytyy jotakin syvälle unohdettua.

§1 (9:36) / Katja Niemi
A rape victim turning into a survivor: a story of overcoming feelings of worthlessness through therapy and a fight for justice, and eventually finding inner peace.

Copycat (8:17) / Fabian Munsterhjelm
Copycat kertoo 16 vuotiaasta Andersista, joka aloittaa uuden koulun pikkuveljensä Rasmuksen kanssa. Anders yrittää saada uusia ystäviä, mutta Rasmus seuraa häntä joka paikkaan ja yrittää matkia isoveljeään.

Var är Thon? (5:41) / Antti Polojärvi & Einari Paakkanen
Kaikki etsivät Thonia?

Samin elokuva (13:52) / Juho-Pekka Tanskanen
Sami matkusti nuoruudessaan ympäri maailmaa ja talletti kaitafilmeille todellisuutta ympäriltään. Nykyään hän kärsii Alzheimerin taudista, ei muista missä on, ei edes rakkaan vaimonsa kuolleen. Vanhat tapahtumat, ajat ja paikat ovat alkaneet sekoittua ja lopulta keho unohtaa kuinka hengittää. Samin muistot ovat jäljellä enää hänen kuvaamillaan filmeillä – miltä tuntuu unohtaa kokonainen elämä?

Täg me in Tinder (20:21) / Heidi Lindén
Hashtag Täg me in Tinder. All the flights are cancelled. Everybody wants to be with somebody.