Kiertotalouden kokeilu

511

Mistä on kyse?

Artova oli menestyksekäs Valtioneuvoston kanslian järjestämässä Kiertotalouden kokeilussa. 118 hakijasta vain 21 valittiin mukaan. Artovan kokeiluun ”Ruohonjuuritason muutoksen käynnistäminen” voi tutustua myös kokeilun omilla sivuilla osoitteessa https://www.kokeilunpaikka.fi/fi/experiment/282/

Kokeilun aikana järjestettyjen tilaisuuksien materiaali:

Kestävä arki ja kiertotalous (Sari Laine, Sitra)

Ylikulutus ja kestävät ruokavalinnat  (Annukka Valkeapää, WWF)

Asukkaiden ideointipajan tulokset

Kiertotalous ja ihmiskunann tulevaisuus (Christian Sannemann, Artova / Kiertotalouden kokeilu)

(videoita tulossa)

 

Mitä on kiertotalous?

Kiertotalous on vaihtoehtoinen talousmalli, jossa arvoa rakennetaan nykyisen talousjärjestelmän suosiman lineaarisen luonnonvarojen käytön ja jätteeksi päätymisen sijaan kiertävästä mallista. Kiertotaloudessa jätettä ei ole olemassa, vaan mitä ennen kutsuimme ”jätteeksi”, on kallisarvoinen raaka-aine. Planeettamme luonnonvarat ovat rajalliset ja tämä on ainoa selväjärkinen tapa käyttää niitä. Muutoksen vauhdittamiseksi kuluttajilla on iso rooli! Valitsemalla ja tukemalla yrityksiä, jotka edelläkävijöinä tekevät töitä tämän eteen, vauhditamme kestävämmän maailman rakentamista.

Alla oleva video esittelee kiertotalouden perusajatuksen viihdyttävästi ja yleistajuisesti (englanniksi):

Videon linkki: https://youtu.be/zCRKvDyyHmI

 

Osallistu?

Kiertotalouteen ja samalla kestävämpään maailmaan osallistuminen on helppoa! Tässä muutama helppo ohje:

1. Vähennä materiaalin kulutusta ja kuluta mieluummin palveluja. Voisitko ostamisen sijaan vuokrata tai lainata?

2. Kierrätä hankkimasi tavarat. Suomessa on jo kohtalaisen hyvä kierrätysinfra monien materiaalien ja tuotteiden osalta, mutta elämme kestävästi vasta kun kaikki materiaali kiertää teollisuuden kierrossa ja on palautettavissa lopulta luonnon kiertoon. Katso kierrätyssivulta lisätietoa.

3. Jos et voi kierrättää, uusiokäytä tuotteesi! Keksi niille uusi käyttötarkoitus? Voisitko lahjoittaa ne jollekulle, joka voi niitä hyödyntää?

 

Mikäli haluat olla vauhdittamassa kiertotalouden mukaisten ratkaisujen kehittymistä alueella tai sinulla on joku kiinnostava idea, niin ota yhteyttä artova.kestavakehitys@gmail.com