Kestävä kaupunkielämä

499

Ihmisväestö kaupungistuu. Erinäisten arvioiden mukaan v. 2050 mennessä, maailman kasvaneesta väestöstä n. 70 % asuu kaupungeissa.

Vaikka suurin osa tästä kasvusta tapahtuu Aasiassa ja Afrikassa, on myös meillä roolimme. Näiden väestöltään ja kaupungeiltaan kasvavien alueiden asukkaat keskiluokkaistuvat ja ottavat kehittyneiltä mailta mallia elämiseensä. Tämä on ongelma, sillä esimerkiksi Suomessa kulutamme jatkuvasti n. 4 maapallon edestä luonnonvaroja. Elintavoillamme ylläpidämme toimintamalleja, jotka leviävät kehittyviin maihin esimerkiksi kansainvälisten yritysten, median, osaamisviennin ja täällä kouluttautumassa ja matkustamassa käyvien edelläkävijöiden toimesta. Ylläpidämme tuhoisan järjestelmän rakenteita tilanteessa, jossa maailma kipeästi tarvitsee kestävän kaupunkielämän mallin.

Hyvä uutinen on, että suurin osa tarvittavista teknologioista, palveluista ja sosiaalisista innovaatioista, joiden avulla elämä kaupungeissa voisi olla kestävää, on jo olemassa. Haasteena on saada muutos aikaiseksi riittävän nopeasti. Poliitikkojen hidastellessa ja yritysten ollessa riippuvaisia kuluttajista, nopein ja tehokkain keino muutokseen voisi olla lähteä tekemään sitä alhaalta ylöspäin. Kenties olisi mahdollista kehittää kaupunginosatasolla kestävän kaupunkielämän malli, joka voisi esimerkin kautta levitä myös muualle.

Jos olet kiinnostunut kehittämään kestävän kaupunkielämän mallia tai sinulla on ideoita miten sen voisi tieteellisesti uskottavalla tavalla mitata/määrittää, niin ota yhteyttä artova.kestavakehitys@gmail.com