Kestävä elämäntapa

545

Miksi tavoitella kestävää elämäntapaa?

Ihmiskunta on ajamassa itseään ja muuta kehittynyttä elämää planeetallamme kohti täystuhoa. Maailman ylikulutuspäivä, jona ihmisten ekologinen jalanjälki siis laskennallisesti ylittää maapallon kestokyvyn, on useita vuosia ollut jo elokuun alkupuolella – Suomessa jo huhtikuun alussa. Kehittyvien valtioiden ja maapallon suurten väkimassojen keskiluokkaistuessa, on ihmiskunnalla huutava tarve kehittää kestäviä elämisen tapoja. Harva kuitenkaan on näyttänyt tähän mennessä olevan valmis merkittävällä tavalla luopumaan koetusta hyvinvoinnistaan (edes niiltä osin kuin se on kestämättömän elämäntavan mahdollistamaa), joten vaikuttaa välttämättömältä pyrkiä löytämään kestäviä elämisen tapoja, jotka eivät vähennä hyvinvointiamme. Meillä on mahdollisuus toimia esimerkkinä myös muulle maailmalle. Vastuu on yhteinen.

Ilmastomuutoksen lisäksi biodiversiteetin häviäminen, 6. sukupuuttoaalto, metsäpeitteen häviäminen, ravinnekierron häiriintyminen, peltomaiden köyhtyminen, kalakantojen vähentyminen sekä ympäristön muovikuorma ja kemikalisoituminen ovat valtavan mittaluokan ongelmia, joihin on tartuttava epäröimättä ja heti. Ylläpitämämme tuhokoneisto on pysäytettävä välittömästi.

Valitettavasti poliittinen päätöksenteko tuntuu laahaavan liiaan hitaasti ja yritykset vaikuttavat muuttuvan riittävästi vain poliittisessa tai kuluttajien ohjauksessa. Katseet kääntyvät kansalaisiin. Hyvä uutinen tässä kaikessa on se, että yksittäisellä kansalaisella on todella iso mahdollisuus vaikuttaa kaikkiin näistä uhista. Pienentämällä oman ekologisen jalanjälkensä kestävälle tasolle, vaikutamme väistämättä myös yhteiseen kehitykseemme. Meistä jokainen voi vaikuttaa valinnoillamme.

Lue lisää ihmisen vaikutuksesta luontoon

Mitä minä voin tehdä?

Tälle sivulle koostetaan tarkempi listaus asioista, joita yksittäinen ihminen voi tehdä (sivua päivitetään jatkuvasti). Vaikutusmahdollisuudet voidaan jakaa vaikkapa omaan toimintaan, muiden toimijoiden tukemiseen ja vaikuttamiseen liittyviin kokonaisuuksiin. Lyhyesti:

1. Kulutusvalintasi, ruokailutottumuksesi, liikkumisesi ja asumiseen liittyvät ratkaisut ovat isossa roolissa. 

2. Tukemalla ympäristöasioita edistäviä ja ajavia toimijoita, voit edesauttaa systeemistä muutosta.

3. Vaikuttamalla politiikkaan äänestämällä ja osallistumalla sekä antamalla painetta yritysmaailmaan, roolisi voi olla todella iso.

Hyvä paikka aloittaa on kurkistaa Sitran listaamaan 100 arjen fiksuun tekoon ja alkaa asteittain tekemään valintojaan niiden suuntaan. Jokaisella teolla on merkitystä, mutta viime kädessä vastaamme teoistamme planeetan kantokyvyssä. Tutustu myös WWF:n tekemään vastuullisen elämäntavan oppaaseen ja esimerkiksi heidän tekemiinsä liha- ja kalaoppaisiin. Kuluttajina meillä on markkinoita ohjaava valta. Äänestäjinä meillä on politiikkaa ohjaava valta. Jos jokainen meistä priorisoisi nämä asiat niille kuuluvalle vakavuusasteelle, voisimme nopeastikin tehdä isoja muutoksia.

Kestävän elämäntavan ei kuitenkaan tarvitse olla elämää hankaloittavaa puurtamista tai hyvinvoinnista luopumista! Elämä voi olla jopa hauskempaa, halvempaa, helpompaa ja yhteisöllisempää silloin kun se on kestävää. Toivottavasti tämä sivusto on siinä avuksi.

Jos olet niin onnekas, että alueellasi vaikuttaa kestävän kehityksen ryhmä, niin voit myös liittyä siihen ja auttaa tekemään kestävästä elämästä helppoa kaikille 🙂