Kenen Kääntöpaikka?

404


Osoitteessa Intiankatu 1, Hämeentien ja Intiankadun kulmatalon katutasossa, on ovi Asukas- ja kulttuuritalo Kääntöpaikkaan, joka on saanut nimensä entisestä kuutosen raitiovaunun kääntöpaikasta.

Aiemmin mm. pankkina toimineet tilat remontoitiin vuonna 2009. Kääntöpaikassa on kahdessa kerroksessa noin 350 neliötä tiloja, joihin kaikki ovat tervetulleita. Klubi, Tikki, Sotku ja muut  Kääntöpaikan huoneet ovat täyttyneet lapsista ja aikuisista, jotka ovat löytäneet oman lajinsa talon monipuolisesta kurssitarjonnasta ja muusta toiminnasta. Kääntöpaikalla tanssitaan, lauletaan, jumpataan, kokataan, ommellaan, pidetään lukupiiriä ja teeiltoja,  järjestetään taidenäyttelyitä, kirpputoreja ja teemaseminaareja. Tiloja on myös ahkerasti vuokrattu asukkaiden omiin juhliin. Talo onkin tullut todelliseen tarpeeseen, ja se on löytänyt käyttäjänsä heti toiminnan alusta alkaen. Mutta mistä tulevat rahat Kääntöpaikan toimintaan?
Arabian Palveluiden rooli yhteiskerhotiloissa

Kun Arabianrannan asuinaluetta alettiin suunnitella, perustettiin Arabian Palvelut Oy -niminen yhtiö vastaamaan  alueen kerhotilatoiminnan, autopaikkojen, yhteispihojen ja valokuituverkon rakennuttamisesta ja ylläpidosta. Arabian Palveluiden omistajista suurin on Helsingin kaupunki 47 prosentin osuudellaan. Omistajia ovat lisäksi mm. rakennusyhtiöt, kuten SATO ja VVO, sekä HOAS ja muutamat taloyhtiöt. Alun perin suunnitelmissa oli rakentaa asemakaavan määräämät  1500 kerrosneliötä yhteiskerhotilaa uudisrakennukseen, mutta uudisrakennusajatuksesta on tällä erää luovuttu ja tilat on vuokrattu  Intiankatu 1:stä, eli nykyiseltä Kääntöpaikalta, sekä nyt remontin alla olevasta Bokvillanin talosta vastapäätä Kääntöpaikkaa.  Bokvillan tulee yhteistilakäyttöön remontin valmistuttua tämän vuoden lopussa.
Varat kerhotilojen vuokraamiseen, remontointiin ja käyttökuluihin on kerätty Arabian Palveluihin kuuluvilta osakasyhteisöiltä eli asuintaloilta. Jokainen Arabian Palveluiden osakasyhteisö on maksanut omarahoitusosuuden liittyessään sopimukseen. Suurin osa alueen taloista kuuluu Arabian Palveluiden sopimuksen piiriin. Omarahoitusosuuden lisäksi jokainen osakasyhtiö maksaa käyttömaksuja yhteispihoista, parkkipaikoista, tietoverkosta ja kerhotiloista. Vuonna 2011 yhteiskerhotilan käyttömaksu on 0,04 euroa kuukaudessa kerrosneliöltä. Sataneliöisessä asunnossa maksetaan vuokrassa tai yhtiövastikkeessa noin 4,30 euroa kuukaudessa yhteiskerhotilamaksua. Siis sinäkin maksat, jos asut Arabian Palveluiden osakasyhtiössä, vaikka et olisi koskaan edes avannut Kääntöpaikan ovea! Mutta tästä pakollisesta maksusta ei kannata närkästyä, sillä jos kerhotiloja ei olisi järjestetty yhteistilaperiaatteella, taloihin olisi asemakaavan määräysten mukaisesti pitänyt rakentaa isommat talokohtaiset tilat, ja maksu olisi sitä kautta langennut joka tapauksessa asukkaille.
Arabian Palvelut huolehtii tilojen vuokrista, siivouksesta, sähköistä, lämmityksestä ym. juoksevista kuluista. Lisäksi se antaa vuosittain 4 000 euroa Kääntöpaikan hankintoihin.  Kääntöpaikalla ja myöhemmin Bokvillanissa järjestettävä toiminta rahoitetaan kokonaan kurssimaksuilla ja tilavuokrilla. Kursseista ja tilojen käytöstä perittävät maksut ovat varsin kohtuullisia, esimerkiksi Kääntöpaikan tiloja voi vuokrata perhe- tai muihin juhliin vain 7 euron tuntikorvauksella.

Kääntöpaikka aloitti toimintansa syksyllä 2009. Ensimmäinen vuosi pyöritettiin kokonaan vapaaehtoisvoimin, mutta kesästä 2010 alkaen Kääntöpaikalla on ollut palkattu työntekijä, jonka palkkakustannuksista kaupunginosayhdistys Artova vastaa sosiaaliviraston avustuksella. Kääntöpaikan toimintaa suunnittelee ja ohjaa toimintaryhmä. Toimintaryhmän jäsenet ovat Kääntöpaikan edustajakokouksen siihen valitsemia henkilöitä sekä vapaaehtoisia, jotka ovat kiinnostuneita toiminnan kehittämisestä. Kuka tahansa osakasyhteisön asukas voi tulla mukaan Kääntöpaikan toimintaryhmään.  Kääntöpaikan edustajakokous pidetään kerran vuodessa syksyllä. Onkin tärkeää, että jokainen Arabian Palveluiden osakasyhteisö valitsee kevään kokouksessaan edustajansa syksyn kokoukseen. Luettelo Arabian Palveluiden tämänhetkisisistä osakasyhteisöistä löytyy osoitteesta www.artova.fi ja www.kaantopaikka.fi. Sieltä voit tarkistaa, onko kotitalosi Arabian Palveluiden osakasyhteisö ja näin oikeutettu alennettuihin kurssimaksuihin ja tilavuokriin. Myös Arabian Palveluihin kuulumattomien talojen asukkaat voivat osallistua toimintaan ja vuokrata tiloja, mutta maksut ovat silloin hieman korkeammat.

Kääntöpaikka on paraatiesimerkki onnistuneesta asukastilasta, jota kelpaa esitellä malliksi muillekin. Siellä järjestettävä toiminta parantaa alueen asukkaiden viihtyvyyttä ja sitä kautta ihmisten henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Talo kaikkine mahdollisuuksineen tarjoaa mielekästä tekemistä ympäristöystävällisesti kävelymatkan päässä: matkoihin ei kulu aikaa eivätkä ne rasita ympäristöä. Me kaikki, niin talon käyttäjät kuin toiminnasta vastaavat, voimme hyvällä syyllä olla ylpeitä ikiomasta Kääntöpaikastamme, meidän kaikkien yhteisestä olohuoneestamme.

Tuula Kousa   
Kääntöpaikan toimintaryhmän jäsen

Kirjoittaja on Arabianrannassa vuodesta 2005 asunut kustannustoimittaja ja tuottaja. Vapaa-ajan harrastuksia ovat mm. Kääntöpaikan toimintaryhmä, taiji, jazztanssi ja kuoro.