Kellomäki

1139
35

Kellomäellä sijaitsee kenties yksi koko Helsingin parhaista näköalapaikoista. Lähiseudun lisäksi 360-asteen upea näköalapaikka on mainio paikka koko kaupungin tarkasteluun.  Mäen laella on kuningas Kustaa II Adolfin ja Helsingin vuoden 1616  maapäivien muistoksi pystytetty patsas. Se paljastettiin ruotsalaisuuden päivänä 6.11.1932, jolloin tuli kuluneeksi 300 vuotta siitä, kun kuningas kaatui Lutzenin taistelussa. 

 

Maapäivät 1616

maapaivien muistokiviKustaa II Adolf tuli Helsinkiin tammikuun 20. päivänä 1616 johtamaan kokoon kutsumiensa maapäivien toimintaa. Maapäivät olivat säätykokous, johon osallistuivat Suomen aatelin, papiston, porvariston ja talonpoikien sekä joukko-osastojen edustajat. Kuninkaan seurueeseen kuuluivat hänen luottomiehensä: heistä arvovaltaisin oli tulevan Ruotsin suurvaltakoneiston ja aatelisvallan luoja, valtakunnankansleri Axel Oxenstierna.

Kokouksen tarkoitus oli varmistaa, että Suomi oli tiukasti kuninkaan hallussa. Kustaa II Adolf halusi tehdä näyttävästi lopullisen sovinnon isänsä vanhojen vastustajien kanssa yhdessä kuninkaanmiesten entisessä päätukikohdassa, jotta hän kykenisi keräämään kaikki voimavarat valtakunnan päävihollisen Puolan lyömiseksi. Siksi myös ”Suomen säätyjen” oli annettava kaikki tuki kuninkaan tuleville sotaponnisteluille, jotka pitivät vihollisen pois maasta. Tätä tavoitetta edisti se, että suomalaiset suostuivat uuden sotaveron kantoon ja kyyditysvelvollisuuden lisäämiseen.

Kymmenen päivää kestäneiden neuvottelujen jälkeen osallistujat allekirjoittivat Helsingin maapäivien päätöksen, jossa he lupasivat olla kuninkaan uskollisia alamaisia taistelussa Sigismundin paavillisia vehkeilyjä vastaan ja suostuivat sotarasitusten lisäämiseen. Kustaa II Adolf osoitti myös olevansa taitava poliitikko, sillä maapäivien päätökset tulkittiin koko valtakuntaa sitoviksi. Kuninkaan ei tarvinnut kutsua Ruotsiin kokoon yleisiä valtiopäiviä, joilla sodan valmisteleminen rauhan sijaan olisi saattanut nostattaa laajaa vastarintaa.
 
Seppo Aalto: Sotakaupunki, Helsingin Vanhankaupungin historia 1550 – 1639 

 

edellinen reittipiste

seuraava reittipiste