Kaupunki on demokratian perusyksikkö

538

Kansanvaltaa on ensin vahvistettava paikallisesti, jotta se toimisi valtiollisella tai kansainvälisellä tasolla, Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otto Lehtipuu totesi.

 

Lehtipuu puhui perjantaina 12.6 Helsinki-päivän kutsuvieraille. Hän muistutti, että kaupunki tai kunta on demokratian perusyksikkö.

Tärkeä osa demokratiaa ja Helsingin kaupungin perusarvoja onkin asukaslähtöisyys. Kaupunki on paljon muutakin kuin palveluja ja hallintoa tuottava yksikkö. – Kaupunki on asukkaittensa yhteisö, Lehtipuu muistutti.

Asukaslähtöisyys oli yksi kaupunginvaltuuston viime keväänä vahvistamista Helsingin arvoista. Nämä arvot lienevät merkittävä tekijä kansainvälisestikin: Helsinki sijoittui seitsemänneksi The Economist-lehden kilpailussa, jossa valittiin maailman elämänlaadultaan parhaat kaupungit. Euroopasta oli edellä vain Wien.

Lehtipuu luetteli muutkin Helsingin arvot: ekologisuuden, oikeudenmukaisuuden, taloudellisuuden sekä turvallisuuden.

–Turvallisuus on jo nyt Helsingin valtteja, nuorten miesten satunnaisesta hulinoinnista huolimatta. Arjen turvallisuuden vahvistamiseksi Helsingin on edelleen panostettava eriarvoisuuden ehkäisyyn.

Kansainvälinen maine ja kilpailukyky ovat tärkeitä tavoitteita, mutta eivät ylimmäisinä listalla. –Tärkeämpää on se, että kaupunki palvelee omia asukkaitaan mahdollisimman hyvin, Lehtipuu sanoi

Lähde: hel.fi