Katutaideseminaari

703
AKF katutaide4

Ensimmäistä kertaa järjestettävässä Katutaideseminaarissa pureudutaan katutaiteeseen uudesta näkökulmasta Suomessa – erityisesti taiteenalana. Paikalla vuorovaikutusta rakentamassa ja keskustelemassa on muun muassa kansanedustaja Paavo Arhinmäki, Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri, katutaiteilijoita ja muita katutaidekentän vaikuttajia.

Seminaari järjestetään lauantaina 16.5.2015 klo 12–16 Arabianrannan uudessa elokuvateatterissa Kino Sherylissä (Hämeentie 135 C). Katutaideseminaari on kaikille avoin!


Ohjelma

12.00 Tervetuloa!

12.10 Tuomas Jääskeläinen: 10 piissiä jotka muuttivat Helsingin.

12.30 Paneelikeskustelu: Pulutunnelista Suvilahteen. Kaupunkitilan haltuunoton historia. 

Moderaattori: Tuomas Jääskeläinen

Puhujat: Pekka Sauri, Paavo Arhinmäki, Jari Tamminen, Saija Salonen

13.30 Tauko

14.30 Hende Nieminen

14.40 Paneelikeskustelu: Katutaiteen tila – missä mennään nyt ja huomenna?

Moderaattori: Jari Tamminen

Puhujat: Umut Kiukas, Hende Nieminen, Sara Kärpänen, Klaus Kojo


Arabian Katutaideseminaarissa pureudutaan katutaiteeseen ja muralismiin alan huippuosaajien voimin! Olemme kutsuneet seminaariin katutaiteilijoita, Helsingin kaupungin virkamiehiä ja päättäjiä sekä muita alalla vaikuttavia ammattilaisia.

Panelisteina seminaarissamme ovat Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri, MAKE YOUR MARK Garage/Galleryn Umut Kiukas, graffititaiteilija Hende Nieminen, Street Art Londonin Sara Kärpänen, Leiskuvan Saija Salonen, Kulttuurihäirinnän aakkoset -kirjan kirjoittaja Jari Tamminen, Myyrmäki-liikkeen Klaus Kojo sekä kulttuuriministerinäkin toiminut kansanedustaja Paavo Arhinmäki.

Paneelikeskusteluiden moderaattoireina toimivat A-lehtien designjohtaja Tuomas Jääskeläinen sekä Jari Tamminen.

Haluamme vahvistaa katutaiteen näkyvyyttä ja asemaa pääkaupunkiseudulla keskustellen aiheesta laajasti ja rikastuttavasti paneelikeskusteluissa. Tarkoituksenamme on herättää keskustelua alasta kiinnostuneiden kesken sekä tarjota mahdollisuus verkostoitumiseen urbaanin katutaidekulttuurin toimijoiden kesken.

 

Seminaari lähetetään suorana https://www.youtube.com/user/supaflynet kanavalla ja on katseltavissa seminaarin jälkeen tallenteena. Lähetys on nähtävillä myös tästä alta.


 

Puhujat

Hende Nieminen
Graffitimaalari vuodesta 1988. Yhdistää projekteissaan katutaidetta, kuvituksia, lapsi- nuorisokulttuurityötä ja vaihtoehtoisia toimintamalleja. Mukana useissa hiphop-kulttuuriorganisaatioissa,mm. Funk On ry (jo lopetetun yhdistyksen toiminnanjohtaja), Signmarkin Team Haloo sekä Universal Zulu Nation Scandinavia. Lue lisää Henden blogista, klik!

Umut Kiukas
MAKE YOUR MARK Garage / Galleryn perustaja, Umut Kiukas, on ollut läheisesti mukana graffiti- ja katutaidekulttuurissa vuodesta 1987. Vuonna 2011 hän perusti MAKE YOUR MARK Garage / Galleryn, jossa on kuukausittain vaihtuvia alan taidenäyttelyitä ja myydään alan tarvikkeita. Hän myös edustaa alan tunnetuimpia suomalaisia taiteilijoita ja on konsultoinut lukuisia taideprojekteja, mm. 2012 Porin taidemuseossa järjestettyä Street art – The new generation-näyttelyä.

Pekka Sauri
Rakennus- ja ympäristötointa johtava apulaiskaupunginjohtaja.

Saija Salonen
Salonen käyttää ensisijaisena välineenään graffitikulttuurin parissa työskennellessään mediaa niin taiteellisesta, kasvatuksellisesta kuin journalistisemmastakin näkökulmasta. Hän työskentelee mediakulttuuriyhdistys m-cult:ssa sekä pyörittää katutaidetila Leiskuvaa, jonka kautta ja avulla hän on tutkinut graffitikulttuuria myös performatiivisesta näkökulmasta.

Jari Tamminen
Jari Tamminen on Voima-lehden toimittaja, joka on seurannut katutaidetta jo vuosien ajan. Hän on myös kirjoittanut katutaidettakin käsittelevän teokset Häiriköt – Kulttuurihäirinnän aakkoset ja raportoi aiheesta päivittäin Häiriköt-seinällään Facebookissa.

Klaus Kojo
Klaus Kojo/Myyrmäki-liike. Kunnallisbyrokratian koukeroita tunteva paikallisaktivisti, joka pyrkii huolehtimaan taiteilijoiden ja paikallisten toimijoiden mahdollisuuksista muuttaa harmaa betonipinta katutaiteeksi.

Sara Kärpänen
Sara Kärpänen on Lontoossa asuva kuvataiteilija (MA) joka on kiinnostunut tutkimaan kaupunkitilaa taiteen vastaanottamisen, tekemisen ja esittämisen kautta. Kärpänen on osallistunut kansainvälisille kaupunkeja ja julkista tilaa käsitteleville seminaareille ja festivaaleille Wienissa, Amsterdamissa ja Lontoossa. Oman taiteellisen työn ohella Sara työskentelee katutaideoppaana Street Art London -organisaatiolle ja tekee tiivistä yhteistyötä katutaiteilijoiden, kaupunkisuunnittelijoiden ja arkkitehtien kanssa.

Tuomas Jääskeläinen
Tuomas Jääskeläinen on A-lehtien designjohtaja. Hän on toimittanut vuonna 1998 kirjan Helsinki Graffiti, joka on ainoa kokonaisvaltainen dokumentaatio graffitikulttuurin historiasta Suomessa ja Akateemisen kirjakaupan varastetuin kirja.

Paavo Arhinmäki
Paavo Arhinmäki on helsinkiläinen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu. Hän toimi kulttuuriministerinä 2011-2014. Arhinmäki teki pitkän työn Helsingin valtuustossa nollatoleranssin kumoamiseksi. Tämän ansiosta Helsingissä on nykyään luvallisia graffitiseiniä ja sallivampi suhtautuminen katutaiteeseen.